2011

Året 2011 oppsummert

  • Ukategorisert

Enceladus - Foto: NASA

En gruppe norske astronomer har kåret de feteste astronominyhetene i 2011. Er du enig eller uenig? Les mer her…

Meteorsvermen Kvadrantidene om morgenen 4. januar 2012

  • Ukategorisert

Meteorsvermen Kvadrantidene om morgenen 4. januar 2012 Før morgengry onsdag 4. januar kan du, hvis det er klarvær, se ekstra mange stjerneskudd i forbindelse med meteorsvermen Kvadrantidene. Aktiviteten under det kortvarige maksimumet forventes å ligge mellom 50 og 100 meteorer i timen. Svermen kan observeres fra hele landet. Månen går ned før det antatte maksimumet, så den burde ikke ødelegge for Kvadrantidene på samme måte som den forpurret Leonidene og Geminidene for noen uker siden. Så stå opp litt tidligere enn vanlig denne onsdagen i håp om klarvær. Kanskje lager Kvadrantidene et skikkelig show i år?

Les mer om årets Kvadrantide-sverm på http://www.taf-astro.no/nyheter/2012/ak20120104.pdf eller på Himmelkalenderen.

Fantastiske bilder og video av komet Lovejoy ved Paranal-observatoriet i Chile

  • Ukategorisert

Kometen "Lovejoy" og VLT. Foto: Esa

Kopi av Pressemelding fra ESO 28.12-2011: [Legg merke til lenk til video fra ISS litt ned i artikkelen på ESO-weben – birger]

Ansatte ved ESOs Paranal-observatorium i Chile har tatt spektakulære bilder og laget “time-lapse”-video av den nylig oppdagede kometen Lovejoy. Kometen pryder nå den sørlige himmelhalvkule etter at den uventet overlevde det nære møtet med Sola for halvannen uke siden.

Les mer »Fantastiske bilder og video av komet Lovejoy ved Paranal-observatoriet i Chile

Nå har sola snudd!

  • Ukategorisert

Bilde: Wikipedia

Da er det ikke mange timene siden “sola snudde”. Å snu betyr i denne sammenheng at sola snur sin bevegelse sørover på himmelkulen til en bevegelse nordover. Dette skjer i år kl. 06:30 Norsk Tid i dag, altså den 22. desember. Og da går det mot lysere tider igjen.Les mer »Nå har sola snudd!

Universitetet i Oslo 200 år

  • Ukategorisert

NAS feiret Universitetet i Oslos 200 årsjubileum med nytt blikk på norsk universitetshistorie

Det gamle Observatoriet

Norsk astronomi som akademisk disiplin startet da Kongelig Fredriks universitet i Christiania kom i gang med undervisning i 1813. Men i årene før var astronomisk landmåling på fremste internasjonale nivå kommet i gang under ledelse av militæringeniøren Benoni Aubert og hans dyktige medarbeidere. I 1814 møtes Aubert og Christoffer Hansteen som kom fra København med seil og årer nærmest på ulovlig vis. Hansteen fikk bygd Observatoriet ved Solli plass ferdig i 1833. Dette og mye mer til fortalte Bjørn Ragnvald Pettersen i et åpent møte i Norsk astronomisk selskap som har fulgt i disse pionerene og andre personligheter i arkiver og bøker de siste årene. Denne delen av norsk vitenskapshistorie har nå fått nytt lys på seg som fortjener mer forskning og formidling i årene som kommer.

Nytt utseende på nas-veven!

  • Ukategorisert

Etter å ha strevet med Joomla en god stund har vi nå lagt over nettsidene våre til WordPress. Vi satser på at dette er en forbedring både i innhold, utseende og brukervennlighet. Linker til faste artikler finner du i menyen over. Aktuellt kommer til å bli postet nedenfor.