Nå har sola snudd!

  • Ukategorisert

Bilde: Wikipedia

Da er det ikke mange timene siden “sola snudde”. Å snu betyr i denne sammenheng at sola snur sin bevegelse sørover på himmelkulen til en bevegelse nordover. Dette skjer i år kl. 06:30 Norsk Tid i dag, altså den 22. desember. Og da går det mot lysere tider igjen.

Tips til de som lengter etter sommer: Tell doble dager. For om en måned så er jo de to mørkeste månedene i året unnagjort.

Til å begynne med får vi så å si hele økningen av dagens lengde på kvelden (sola står opp kl. 10:04:23 og går ned kl. 14:29:21 i Trondheim den 22. desember og står opp kl. 10:03:14 og går ned kl. 14:39:37 samme sted 31. desember). Mange lurer veldig på hvorfor det er slik.

Svaret er en kombinasjon av at jorda har høy banehastighet nå (siden vi er nærmest sola, ca. 147 mill. km ca. ei uke ut i januar) og at sola nå beveger seg nesten rett øst-vest på himmelkulen slik at tidspunktet for når sola står i sør derfor flytter seg betydelig mot kvelden hver dag (sola står i sør kl. 12:16:52 fra Trondheim den 22. desember og kl. 12:21:18 samme sted den 31. desember). “Sola i sør” tidspunktet flytter seg altså 4m 26s mot kvelden på disse ni dagene.

Tilsvarende tall for “sola i sør” nær sommersolverv i 2012 er kl. 12:20:21 den 21. juni og kl. 12:22:14 den 30 juni, altså “kun” 1m 53s i forskjell på ni dager. Både ved sommer- og vintersolverv beveger sola seg tilnærmet rett øst-vest på himmelkulen. Forskjellen mellom vinter- og sommersolverv må derfor skyldes at jorda har vesentlig lavere banehastighet ved sommersolverv siden den da er bortimot lengst unna sola (ca. 153 mill km).

Tekst: Birger Andresen (Sakset fra NAS-lista)

1 kommentar til “Nå har sola snudd!”

  1. Takk, da tror jeg at jeg forstår hvorfor klokkeslettet for soloppgangen ikke forandrer seg fra vintersolverv til 31. januar. Men hvorfor blir dagen lengre? Skyldes det at solhøyden forandrer seg? Ved middagstid er den 7 grader 22. desember og øker til 30 grader ved vårjevndøgn (min beregning) på breddegraden til Oslo. Er det denne effekten som gjør at dagens lengde øker etter 22. desember?

Kommentarer er stengt.