Påmelding NAS-konferansen 28./29.okt 2023 på Nasjonalbiblioteket
Konferansemiddagen er på Peppes pizza, Solli plass lørdag kl.19.
Konferansemiddagen er på Peppes pizza, Solli plass lørdag kl.19.
Denne gangen har vi mye spennende nytt fra universet, som vanlig. Les om de største stjernene og de største linsene som fins. I tillegg kan dere lese om teleskopet i Irland, som en gang var det største i verden, og om hvordan Krabbetåken fikk navnet sitt. Folk som er nybegynnere innen astrofotografering får også mange gode råd i dette bladet.
Oversikt over innholdet:
Faste spalter
I denne utgaven kan du lese om den siste tidens mest spennende begivenheter i solsystemet. En romsonde har kollidert med en asteroide, og i bladet kan du lese om hvordan dette gikk. Dessuten har vi siste nytt fra Mars, der den norske georadaren RIMFAX har foretatt mange målinger. i Tillegg har vi flere spennende nyheter fra Sola. Vi har imidlertid denne gangen en artikkel om fullmånen som kanskje ikke er full selv om det ser sånn ut. Så ikke hele innholdet er avansert astrofysikk.
Oversikt over innholdet:
Faste spalter
Foredragene Lørdag 15.okt:
1015 Åpning av konferansen, Leder NAS, Erik Sundheim
1015-11 Håkon Dahle: resultater fra James Webb Space Telescope
11-12 Vegard Rekaa: Hvordan kan vi engasjere de yngre? Hvem skal astronomiforeningene være for? For tragedien ligger i det at når vi snakker om “de yngre” i astronomiforeningene, så snakker vi om de under 60(!).
12-13: Lunsj + Solteleskop, visning av sola utenfor inngangen!
13-14 Gunnar Mæhlum: Norskprodusert utstyr til NASAsatellitter
14-15 Terje Fredvik: Solar Orbiter – et skråblikk på Sola fra nært hold
15-16 Titus M. Casademont: UiO The RIMFAX Ground Penetrating Radar on Perseverance – Gaining Insight to the Martian Past
16-17 Planetarievisning
19- konferansemiddag
Søndag 16.okt. kl. 11:
Omvisning og besøk på Oslo observatorium, Observatoriegata 1 ved Solli plass
Med foredrag om Christopher Hansteen med Vidar Enebakk
Erik Sundheim, amatørastronom
Kometen «C/2021 A1 Leonard» kan bli en fin komet å se visuelt utover i 2021. Tredje desember er den i nær sammenstilling med kulehopen Messier 3. Utover mot 12. desember blir den stadig sterkere! Se mot øst tidlig på morrakvisten i 5-6-7 tiden!
Komet Leonard ble oppdaget av Greg Leonard på Mount Lemmon Observatory i USA den 3. januar 2021.
Nylige bilder viser allerede en anstendig koma og hale. Mange spekulerer med stor entusiasme og interesse i at vi får se kometen Leonard visuelt synlig i desember.
På to uker har visuell magnitude økt fra 11,5 til 10(4.nov).
11. desember er det forventet mag. 5.
Dens koma har økt i vinkelstørrelse fra 4′ til 9′ etter å ha utviklet en sterk ytre glorie med intens grønn farge, og halen har vokst fra 5′ til 16′ i lengde.
De beste utsiktene til å se kometen Leonard i Norge vil være om morgenen(5-6-7tiden) fra nå og frem til 12. desember når den blir for lav til å observere.
12.desember er den nærmest jorden, knapt 35 millioner kilometer (0.2333908AU)
Wikipedia definerer en komet som et mindre himmellegeme som kretser rundt en stjerne. Når den befinner seg tilstrekkelig nær stjernen, fremtrer en synlig koma (atmosfære) eller en hale som først og fremst skyldes påvirkningen fra stjernens stråling på kometkjernen. Kometkjerner er svakt sammenholdte samlinger av is, støv og mindre steinpartikler, og varierer i størrelse fra ca. 100 meter til 30 km.