Nyttige lenker

– teleskopforhandlere, håndbøker, stjernekart, astrofotografering, innføringsvideoer på YouTube m.m.

Astrofoto-WIKI, kan lett redigeres av lesere/brukerne akkurat slik som Wikipedia:

https://www.astronomi.no/wiki/

Saturn er ikke spesielt stor, sett gjennom et lite amatørteleskop …

Norsk Astronomisk Selskap har en egen side på Facebook: https://www.facebook.com/Norsk.astronomisk.selskap   der nybegynnere vil få svar på spørsmål relatert til observasjoner og utstyr.

Nettstedet Backyard Voyager viser hva du kan forvente å se under gode atmosfæriske forhold med et teleskop med lysåpning på ca. 25 cm, dvs. et rimelig stort amatørteleskop.

Denne “teleskop-simulatoren” viser hvordan Månen, planetene Mars, Saturn og Jupiter og stjernehopen Pleiadene ser ut med forskjellige teleskoper og okularer. Juster brennvidden (“focal length”) til teleskopet og okularet (“eyepiece”) du ønsker å simulere, og velg objekt nederst.

“Amateur Astronomy for Beginners” på YouTube – en serie instruksjonsvideoer for bruk av teleskop.

Norske forhandlere av kikkerter og teleskoper:

Oriontåken fotografert med et lite digitalkamera, hjemmelaget adapter og et billig, lite teleskop (70 mm refraktor). Bilde: Trygve Lindersen

Et par velkjente teleskopforhandlere i USA er Astronomics og telescopes.com. Optikk og teleskoper er mye billigere i USA sammenliknet med Norge, men husk at frakt og moms kommer i tillegg. Garantien gjelder ikke nødvendigvis i Europa heller.

Artikkelserie i tre deler om astrofotografering med digitalt speilreflekskamera (på norsk). Man kan også ta overraskende bra bilder selv med et vanlig digitalkamera eller webkamera og et teleskop av kurant kvalitet.

Bøker

Det utgis ikke altfor mange astronomibøker på norsk her til lands. Vi har imidlertid flere norske astronomer med bokutgivelser. Liker du helst å få presentert astronomiens spennende verden på norsk, så får du gode tips til både sengelektyre og julegaver her.

Den lille boka om universet

Hvor godt kjenner du universet du bor i? Denne boka forteller deg det du burde vite.

Det er et helt univers der ute. Mens du leser dette, går planeter i bane, stjerner dannes og dør, supernovaer eksploderer, sorte hull spiser og universet utvider seg. Og kanskje er det skapninger som lever sine liv der ute uten å vite om oss. Gjennom en reise fra jordkloden og utover i solsystemet, galaksen og universet, tar astrofysiker Maria Hammerstrøm for seg de ulike objektene som finnes i universet og hvordan de henger sammen. Boka forteller hvordan universet gikk fra å være tomt for 13,8 milliarder år siden, til å inneholde stjerner, galakser og liv i dag. Og vi får se hva vår plass er oppi alt sammen.

Dette er boka for deg som vil lære kort og godt om universet, basert på kunnskapen vi har i dag. Fra jordkloden og ut til enden av universet.

For bestilling, se Kagge forlag.


Himmelkalenderen 202x

Hver høst siden 2005 har Jan-Erik Ovaldsen utgitt en astronomisk håndbok og almanakk kalt Himmelkalenderen. Boka er på 224 sider og inneholder, i tillegg til selve kalenderen, en gjennomillustrert håndbokdel på rundt 140 sider.

Himmelkalenderen 2019

– Himmelkalenderen er ment for alle med en liten eller stor interesse for stjernehimmelen og verdensrommet. Den er i lommeformat og hendig både som kalender/filofax og astronomisk “minileksikon”. Boka har selvsagt også oversikter over årets mest spennende himmelbegivenheter, forteller Ovaldsen.

Boka er til salgs kun via forfatterens hjemmeside.

Ovaldsens forskningsbakgrunn dreier seg for det meste om gravitasjonslinser og fotometri (måling av objektenes lysstyrke), i tillegg til gammaglimt og deres vertsgalakser.


5776980_3098034

Det Usynlige Universet. Verdensrommets Mørke Hemmeligheter av Jostein Riiser Kristiansen

Bak det mektige, synlige universet som hvelver seg over oss om natten skjuler det seg noe annet og mye større. De fleste astronomer i dag tror at 95 prosent av innholdet i universet er usynlig. Alt vi kan se rundt oss i det daglige og på alle de vakre bildene fra Hubble-teleskopet, utgjør trolig bare fem prosent av det som finnes der ute. Resten er mørk materie og mørk energi – en del av virkeligheten som vi bare så vidt har begynt å forstå. Hva er disse mørke, usynlige substansene for noe? Og hvordan kan vi være så sikre på at de finnes? Hvis du vil vite det, kjøp boken!


Praktisk Astronomi av Magnar Fjørtoft

Praktisk Astronomi, Magnar Fjørtoft

En bok man ikke kommer unna, og som man faktisk bør skaffe seg, er Magnars bok om Praktisk Astronomi. Boka kom første gang i 2001 men finnes nå i ny og bearbeidet utgave. Stoffet er enkelt og praktisk fremstillt. Boka kan både leses fra perm-til-perm eller brukes som oppslagsbok når man planlegger observasjoner eller ute ved teleskopet. Du finner noe av det samme stoffet her på våre nettsider, men boka går mer i dybden på de ulike områdene. Man merker godt at boka er skrevet av en erfaren norsk amatørastronom for norske forhold. Rikt illustrert med stjernekart for «vår» del av himmelen.

Magnar har også begått Praktisk Stjerneatlas og Digital Fotografering i Praksis som også kan anbefales. Se også Magnars nettsider om astrofotografering.

For bestilling, se http://www.abraforlag.no/


Den store boken om astronomi

Den store boken om astronomi

Gyldendals astronomisatsing i 2009 heter rett og slett Den store boken om astronomi. Forfatterne er Pål Brekke og Eirik Newth, begge tidligere studenter ved Astrofysisk institutt ved UiO. Brekke har i mange år jobbet som solforsker (blant annet ved et av NASAs romfartssentre) og er i dag tilknyttet Norsk Romsenter, mens Newth er prisbelønnet forfatter og frilansformidler.

– Boka er en generell astronomibok som gir en enkel innføring om solsystemet, universet og romfart. Den gir også tips om hvordan en selv kan studere stjernehimmelen,
sier Brekke. Den er skrevet for “barn i alle aldre” og kan regnes som en familiebok, selv om den kanskje er rettet mest mot yngre lesere.

Mer norskspråklig litteratur for den ferske stjernetitter:

 • Praktisk astronomi er ei god, norsk håndbok for deg som vil bli bedre kjent med stjernehimmelen og gjøre egne observasjoner. Inneholder også stjernekart. Magnar Fjørtoft, Abrakadabra forlag
 • Himmelrommet av David H. Levy er oversatt til norsk og gir også en fin innføring i astronomi og amatørobservasjoner.
 • Almanakk for Norge er også et alternativ, Institutt for teoretisk astrofysikk, Gyldendal
 • Et dreibart stjernekart, en såkalt planisfære, er kjekk å ha. Still inn dato og klokkeslett, og kartet viser hvilke stjernebilder som står hvor på himmelen. Praktisk stjerneatlas er tilpasset norske forhold og inneholder store og detaljerte kart.
 • Kosmos (Damm 2007) og Himmelen sett fra Jorda (Gyldendal 2007) er to store bildebøker som presenterer de beste blinkskuddene av himmelobjektene og universet. Bildene viser hva som er mulig å få til både med profesjonelle teleskoper og det ypperste av amatørutstyr.
 • Stjerneklart, Jostein Riiser Kristiansen m.fl., Spartacus 2014
 • Astronomi – en kosmisk reise, Øystein Elgarøy, Universitetsforlaget 2014
 • Sola – vår livgivende stjerne, Pål Brekke, Nordlyssenteret 2010
 • Den store boken om astronomi, Eirik Newth og Pål Brekke, Gyldendal 2009
 • Hva er kosmos, Øystein Elgarøy, Universitetsforlaget 2009
 • Himmelen sett fra jorda, Jan-Erik Ovaldsen, Gyldendal 2007
 • Romalderen, Erik Tandberg, Damm 2007
 • Bang! Kollisjoner og eksplosjoner i verdensrommet, Knut Jørgen Røed Ødegaard, Cappelen 2006
 • Solsystemet, Knut Jørgen Røed Ødegaard (Faktaløvebok), Damm 2005
 • Liv i Universet, Eirik Newth, Gyldendal 2003
 • Universet: galakser, svarte hull og stjerner, Eirik Newth, Gyldendal 2001
 • Sola: vår egen stjerne, Eirik Newth, Bonnier Carlsen 1994
 • Se opp! – på vår egen stjernehimmel, Eirik Newth, Cappelen 1997
 • Stjerner og epler som faller, Ulf Danielsson, Cappelen 2005
 • Damms store atlas over universet, Leopoldo Benacchio, Damm 2003
 • Himmelrommet, David H. Levy, Gyldendal 2004
 • Verdensrommet. En visuell guide til astronomi, Mark A. Garlick, Gyldendal Fakta, 2005
 • Min første faktabok om stjerner, Helen Taylor, Gyldendal Tiden 2001
 • Stjerner og planeter, Ian Ridpath, Teknologisk forlag 2000
 • Universet i et nøtteskall, Stephen W. Hawking, Cappelen, 2001
Bildene fra de beste amatørastronomene er imponerende. Her sees den gulaktige Flammetåken (t.v.) og den mørke Hestehodetåken (t.h) i stjernebildet Orion, fotografert av Robert Gendler fra USA.

Programvare (gratis):

 • Planetariumsprogrammet Stellarium (for både Windows, Mac og Linux) simulerer stjernehimmelen fra hvor som helst i verden og til hvilket som helst tidspunkt. Enkelt, lærerikt, lekkert og helt gratis!
 • Romsimulatoren Celestia (for Windows, Mac og Linux) anbefales også.
 • Virtual Moon Atlas er et flott program (kun for Windows) for å utforske Månen.

Kart (gratis):

De fleste kjenner til Google Earth. Men det finnes også

Norske nettsteder med linker til diverse astronomiressurser for både nybegynnere og mer erfarne amatørastronomer:

Engelske sider:

 Teleskopprodusenter:

 Astro-Physics Inc https://www.astro-physics.com
Advanced Optics Ltd. https://advanced-optics.com
Celestron https://www.celestron.com
Coronado Instruments https://www.coronadofilters.com
Konus Optical Systems https://www.konus.com
Meade https://www.meade.com
Obsession Telescopes https://www.obsessiontelescopes.com/
Orion https://www.telescope.com
Questar https://www.questarcorporation.com
Sky-Watcher https://www.skywatchertelescope.net
Stellarvue https://www.stellarvue.com
Televue https://www.televue.com
Vixen https://www.vixen-global.com

1 kommentar til “Nyttige lenker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.