ESO: ALMA oppdaget overraskende spiral rundt døende stjerne

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Astronomer har ved hjelp av Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA) oppdaget en spiralstruktur i materialet rundt den gamle, røde kjempestjernen R Sculptoris. Dette er første gang en slik struktur, sammen med et ytre kuleformet skall, er funnet omkring en rød kjempestjerne. Den merkelige spiralen, som nå er kartlagt i 3D, er trolig skapt av en skjult stjernekompanjong som kretser rundt den røde kjempen. Arbeidet er et av de første vitenskapelige ALMA-resultatene som publiseres, og artikkelen kan leses i tidsskriftet Nature.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

1 kommentar til “ESO: ALMA oppdaget overraskende spiral rundt døende stjerne”

  1. Hei

    Jeg synes egentlig ikke dette er et slags enestående “fenomen”. Etter å ha studert gravitasjon (som ingen vet hva er enda) , så kan dette ligne særdeles mye på et felles astronomisk fenomen. E=hf <3

    eller?

Kommentarer er stengt.