Litt reklame fra ESO

  • Ukategorisert

This artist’s impression shows how the total solar eclipse of 2 July 2019 will appear from ESO’s La Silla Observatory in Chile. The sun will be quite low in the western sky and, if the skies are clear, several planets and bright stars should be also visible.

Den 2. juli 2019 kommer et av naturens mest imponerende fenomener til å være synlig fra ESOs La Silla-observatorium i Chile: en total solformørkelse. Da dette fenomenet er svært sjeldent – den neste solformørkelsen som er synlig fra La Silla vil inntreffe om 212 år – vil ESO organiserer en rekke observasjons- og formidlingsaktiviteter på stedet, slik at allmennheten kan oppleve denne spektakulære hendelsen. Billetter for å delta vil være tilgjengelig fra kl. 13:00 CEST/07:00 CLT fredag 13. juli 2018.

Den 2. juli 2019 vil Månen dekke Solen og snu dag til natt i en total solformørkelse som dekker en 150 km bredt bånd over Nord-Chile. Tusenvis av besøkende fra hele verden vil reise til regionen for å oppleve dette fenomenet med det vakre og dramatiske chilenske landskapet i bakgrunnen.

Solformørkelsen vil være synlig fra ESOs La Silla-observatorium i Chile, samme år som observatoriet feirer 50 års drift. For å feire denne unike sammenhengen, organiserer ESO et solformørkelsearrangement på La Silla-observatoriet på formørkelsesdagen. Ettersom formørkelsen vil inntreffe sent om ettermiddagen, vil resten av dagen bli viet til mange forskjellige aktiviteter, inkludert turer til La Silla-teleskopene, samtaler og workshoper. Hvorvidt formørkelsen vil være synlig vil være avhenge av værforhold, som ikke kan garanteres [1].

«På den tirsdagen i juli 2019 vil verdens øyne vende seg til Chile, da Månen vil passere mellom Jorden og Solen, noe som blokkerer Solens lys», forklarer Claudio Melo, som er ESO-representant i Chile. «Astronomi og skjønnheten i den uberørte chilenske himmelen vil bli vist frem til hele verden, da totalformørkelsens sjeldenhet vil tiltrekke seg tusenvis av mennesker, fra både Chile og lenger unna.»

ESO og Cerro Tololo Inter-American ObservatoryGemini ObservatorySOAR ObservatoryLarge Synoptic Survey TelescopeLas Campanas Observatory og Giant Magellan Telescope Project jobber tett med myndighetene i Coquimbo og Atacama, samt med lokale institusjoner. Sammen har de som mål å bringe vitenskap og astronomi nærmere folkene i Chile og det bredere publikum under 2019-formørkelsen, og ønsker velkommen til det store antallet forventede besøkende.

Ytterligere informasjon om ESO-arrangementet er nå tilgjengelig online. 300 billetter vil være tilgjengelig fra ESOshop fra 13:00 CEST fredag 13. juli. Billettene koster 200 euro og inkluderer transport fra foten av La Silla-fjellet opp til observatoriet, formørkelsesbriller og tilgang til alle arrangementer og aktiviteter på stedet. Billettsalget vil følge førstemann til mølla-prinsippet.

Inntektene fra billettsalget vil dekke kostnadene for arrangementet og vil bidra til å finansiere andre utdannings- og formidlingsaktiviteter, inkludert fri tilgang til ESO-fasiliteter for utvalgte medlemmer av publikum som besøker ESO den dagen, blant annet lokale chilenske skolebarn. Besøkende fra lokale chilenske skoler vil delta på arrangementet gjennom en spesiell konkurranse i Chile, og en offentlig konkurranse for ESO-medlemsland vil bli organisert. Den andre utgaven av sosiale medier-samlingen #MeetESO vil også bli organisert. Medierepresentanter og andre formidlingsgrupper vil også delta på arrangementet. Ytterligere detaljer om aktiviteter og invitasjoner til å delta vil bli annonsert snart på ESOs nettside.

Observatoriene er sammen med det vitenskapelige samfunnet representert av SOCHIASCONICYT og de chilenske universitetene forpliktet til å fremme den totale solformørkelsen i 2019, noe som bringer vitenskap og astronomi nærmere publikum i Chile og verden, og som øker bevisstheten om viktigheten av å beskytte den mørke himmelen i Chile. En rekke arrangementer vil finne sted i løpet av året fram til tidspunktet for formørkelsen, inkludert offentlige samtaler, utstillinger, online materiell og spennende konkurranser i sosiale medier og på skoler, hvor vinnerne vil bli invitert til å besøke ett av observatoriene.

Totale solformørkelser er sjeldne fenomener som forekommer i gjennomsnitt en gang hver 360. år på et bestemt sted. Dette er en unik mulighet for astronomientusiaster og for alle som ønsker å oppleve en virkelig dramatisk astronomisk begivenhet.