Vellykket jubileumskonferanse 9. til 11.mars i Trondheim

  • Ukategorisert

Norsk astronomisk selskap arrangerte astronomikonferanse i forbindelse med 80 års jubileumet til selskapet.

25.februar 1938 er ble selskapet stiftet etter initiativ fra legendariske professor Svein Rosseland.

Nesten 80 deltakere hørte på interessante foredrag den 10.mars i Royal Garden hotell i Trondheim. Fredag 9.mars var det besøk på observatoriet til Trondheim astronomiske forening på Bratsberg utenfor byen. Observatoriet har to tre bygninger, ett for visuelle observasjoner, ett for fotoobservasjoner og en varmebrakke. Utsikten mot sørhorisonten er god og ikke altfor mye forstyrret av lys fra bebyggelsen.

Romfartsekspert Erik Tandberg som er æresmedlem i selskapet og æresgjest ved konferansen snakket i vel en time om historien om raketter fra tidligste tider i Kina til bemannede romferder nå og i framtida. Tandberg snakket levende uten manus eller andre hjelpemidler og høstet stor applaus for sitt foredrag.

Det deltok 80 ivrige tilhørere på 80 års jubileumkonferansen

Foredragene omfattet meteorobservasjoner og meteoritter (Steinar Midtskogen, Norsk meteornettverk), solfysikk (Tiago Perreira), kosmologi (Max Gronke) og gravitasjonslinser (Håkon Dahle). Til slutt orienterte Jan-Erik Solheim om hvordan Nordisk optisk teleskop ble planlagt og bygd ve de astronomiske observatorier på kanariøya La Palma.

Omtrent 30 konferansedeltakere deltok på den velsmakende festmiddagen omkvelden på lørdag der det ble kåret en vinner av astrofotokonkurransen. Det ble Erlend Rønnekleivs bilde av Apehodetåken tatt nylig på Bratsbergobservatoriet som vant. Premien var Jon Larsens bok om mikrometeoritter der forfatteren har vært en foregangsmann i utforsking av disse kosmiske budbringere.

På søndag ble konferansen avsluttet med tur til Vitensenteret i Trondheim og deres planetarium der vi fikk et utsyn over stjernehimmelen som vi ikke fikk i snøværet på Bratsberg på fredag.

En ny konferanse skal vi prøve å arrangere til neste år, men det får vi komme tilbake til etterhvert!

Vinnerbildet av Apehodetåken til Erlend Rønnekleiv  i fotokonkurransen på Jubileumskonferansen