Den Store Nedlastingen av New Horizons-data har begynt…

  • Ukategorisert

…og det er bærre lækkert!

20150910_Dark-Areas-9-10-15

Kilde: NASA/JPL (klikk for full størrelse)

Som tidligere nevnt i bloggen, er New Horizons-sonden, som passerte Pluto i midten av juli, konstruert slik at mesteparten av dataene som ble samlet inn under passasjen må lastes ned i etterkant. På grunn av stor avstand blir overføringshastigheten lav (omtrent som et modem fra begynnelsen av 1990-tallet), og derfor vil vi først om et år ha alle dataene nede.

Men fra og med 5. september er man altså igang med nedlasting, og de første bildene som ble sluppet av NASA er av høy kvalitet og vitenskapelig interessante. Planetforskere kommer til å grunne mye over hvordan landskap som det vi ser nedenfor oppsto og utviklet seg, for nok en gang ser bildene ut til å vise en langt mer dynamisk planet enn det man skulle forvente i solsystemets dunkle, dypfrosne ytterkant…

20150910_Chaos-Region-9-10-15

Kilde: NASA/JPL (klikk for full størrelse)

Emily Lakdawalla på Planetary Society-bloggen har som vanlig en innsiktsfull analyse av førsteinntrykket av bildene, ellers vil nye bilder fra New Horizons slippes fortløpende i takt med at de lastes ned på denne rådatasiden. Stay tuned!