Da er #plutovake i gang!

  • Ukategorisert

Om bare 47 dager passerer romsonden “New Horizons” Pluto. Sonden har vært underveis i over ni år nå, og når den suser forbi om formiddagen den 14. juli vil den ta de aller første nærbildene av dvergplaneten. En klode som frem til nå har vært en utydelig liten prikk vil vise seg i all sin prakt, og sannsynligvis vil mange av oss ikke oppleve noe tilsvarende i vår levetid.

Så selv om ord som “enestående”  og “unikt” kanskje brukes litt for ofte av oss astro-entusiaster, er de for en gangs skyld helt passende. For å markere denne historiske hendelsen (den er det!) har Norsk Astronomisk Selskap bestemt seg for å holde en “plutovake” frem mot passeringen. Her i bloggen, på Twitter og på Facebook vil vi følge New Horizons på oppløpssiden mot det historiske møtet i fellesferien.

Og vi begynner enkelt nok, med det beste bildet som noensinne er tatt av Pluto. Det ble tatt for noen uker siden av New Horizons, og lagt ut på sondens hjemmeside forleden dag. Nedenfor ses bildet, tatt 12. mai 2015, til høyre. Til venstre er et bilde tatt en måned før (og 30 millioner kilometer lenger unna). Det er ikke mange detaljer å se foreløpig, men det er mulig at det lyse området øverst på kloden kan vise seg å være en polkalott.

NH_COMP_V4_sets.003

Det beste bildet som er tatt med Hubble-romteleskopet, ses nedenfor. Men siden Hubble går i bane rundt Jorda og derfor alltid ligger mer enn fire milliarder kilometer fra Pluto, vil bilder tatt med teleskopet aldri bli bedre enn dette. Bildene fra “New Horizons” vil derimot bare bli bedre og bedre helt frem til 14. juli, da vi vil få se nærbilder av Pluto i høy oppløsning. Mye å glede seg til!

pluto-hubble-01

 

1 kommentar til “Da er #plutovake i gang!”

  1. Tilbakeping: Romsonden «New Horizons» – en nærmere titt | Norsk Astronomisk Selskap

Kommentarer er stengt.