En aftenkomet i mars: C/2011 L4 PanStarrs i solnedgangen

 • Ukategorisert
C/2011 L4 (PanStarrs) sett fra Oslo 18. mars. Foto: Hans K. Aspenberg

C/2011 L4 (PanStarrs) sett fra Oslo 18. mars. Foto: Hans K. Aspenberg

I juni 2011 ble det oppdaget en komet med PanStarrs, et teleskop med 1,4 Gigapixel kamera på Hawaii som gjennomsøker hele himmelen på jakt etter asteroider eller kometer som kan komme nær eller til og med treffe Jorda. Panstarr på aftenhimmelen

5. mars passerer kometen nærmest Jorda omtrent 165 millioner km fra oss

Fra 7. mars kan kometen sees på den nordlige halvkule lavt ved horisonten nær solnedgang. 

10. mars er kometen nærmest sola ca 45 millioner kilometer. Varmen fra sola skulle nå smelte mye av vannet i kometkjernen og kometen legger det da bak seg i banen og sollyset skyver det videre utover slik at den får en klassisk lang hale.

Hvorfor kan vi se kometer?

Når kometer kommer nær sola vil isen i kjernen smelte og fordampe. Stein og støv, som likner på det vi finner i meteoritter, vil da dukke opp på overflaten som blir litt mindre. På overflaten av kometkjernen er dessuten tyngdekraften svær liten slik at bare trykket fra sollyset vil sende materiale bakover i forhold til sola. Siden banene til kometene ikke er rett mot sola vil halen bli krum omtrent som kjølvannet en båt som svinger. Noen ganger vil materialet bli elektrisk ladd av ultrafiolett lys fra sola og vakre mønstre vil danne seg når dette ladde(ioniserte) materialet beveger seg i solas magnetfelt. Hvis ikke en komet treffer jorda direkte vil ikke halen representere noen fare for oss på jorden selv om vi skulle komme midt i den! Dertil er materialtettheten altfor liten.

Kart for PanStarrs fra 14 - 22 mars sett fra Oslo

Kart for PanStarrs fra 14 – 22 mars sett fra Oslo

Omlag 10.mars skulle det være mulig å kunne lete etter kometen med prismekikkert ved solnedgang, men den vil også svekkes i tiden etter dette så her vil tiden vise hvor mye det blir å se. Du finner bildene og mer stoff her og her.

5 kommentarer til “En aftenkomet i mars: C/2011 L4 PanStarrs i solnedgangen”

 1. Tilbakeping: Himmelkalenderen » Bloggarkiv » Komet PanSTARRS synlig i mars

 2. Hans K. Aspenberg

  Så etter denne kometen mandag 11. mars uten hell, men onsdag 13. mars var den grei å få øye på i prismekikkerten omlag kl 18:45. Etterhvert som himmelen ble mørkere så ble den enklere og enklere å “fange”, men den forble for svak for det blotte øye. Vi var fire fra OAF (Tore, Stig, Glenn-Erik og undertegnede) som hadde samlet oss oppe ved Krogstøtten vest i Holmenkollåsen hvor det er flott vesthorisont. Etterhvert dukket det opp mange skuelystne som også fikk ta en kikk i teleskopene.

 3. Gratulerer Hans! Godt å endelig høre rapporter fra Norge. Her i nord (Tromsø) er det dessverre snø, snø og atter snø…, men håper på å få observert denne andre typen snøball her i Troms om ikke altfor lang tid..

  Beste astrohilsen, Fredrik

  1. Hans K. Aspenberg

   Takk for sist, Fredrik! Trist det er dårlig vær nordpå. Her er det helt skyfritt. Kometen er der i kveld også. Har akkurat vært ute på terrassen og fant den lett ca kl 19:15. Den ser akkurat ut som igår, omtrent like sterk og halen ser lik ut.

   Clear skies, Hans.

Kommentarer er stengt.