januar 2012

Kraftig rød stjerne på vesthimmelen på morgenkvisten?

  • Ukategorisert

Planeten Mars. Foto: NASA/Hubble

Flere har sett en kraftig rød-orange stjerne på vesthimmelen på morgenkvisten og lurer på hva det kan være for noe. Svaret er enkelt – planeten Mars. Planeten er nå såpass lyssterk at den ofte er det siste man ser før morgenlyset blir for sterkt og sola kommer opp. Grunnen til at den er så lyssterk er at Jorda er i ferd med å hente inn Mars på vår vei rundt sola. Vi vil være på det nærmeste 3. mars. Se her for en animasjon av Jorda og Mars’ baner, eller her for nøyaktige tall. Planeten befinner seg i stjernebildet Løven og vil stå flott til for observasjon utover seinvinteren og våren.

 

Les mer »Kraftig rød stjerne på vesthimmelen på morgenkvisten?

Blinkskudd: Nordlys og meteor i ett!

  • Ukategorisert

Nordlys og meteor over Trøndelag. Foto: Einar Ellingsen

For oss sør for polarsirkelen er ikke varsel om kraftig nordlys daglig kost, så Einar Ellingsen tok seg en tur ut for å lage en time-lapse film natt til onsdag 25. januar. I ett av bildene klarer han også å få med et kraftig stjerneskudd som er så kraftig at lyset reflekteres i sjøen! Se video nedenfor. Meteoren kommer ca 52 sekunder uti videoen.

ESO: Den ville ungdomstiden til dagens mest massive galakser

  • Ukategorisert

Illustrasjon: ESO

Ved hjelp av ESOs APEX-teleskop har et astronomteam funnet den hittil mest overbevisende sammenheng mellom de kraftigste utbrudd av stjernedannelse i det tidlige univers og de mest massive galaksene i dagens univers. Galaksene som struttet av intens stjernedannelse i det tidlige univers, opplevde at stjernefødselen brått stoppet opp, og i dag ser vi dem som massive – men passive – galakser av aldrende stjerner.

Astronomene har kommet fram til en sannsynlig årsak til at stjernedannelsen plutselig tok slutt: framveksten av supermassive sorte hull.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO):
http://www.eso.org/public/norway/news/eso1206/

Ny utgave av Astronomi

  • Ukategorisert
tidsskrift stjerner planeter verdensrommet teleskop

Astronomi nr. 1/2012.

Astronomi nr. 1/2012 er i trykken og ventes å komme i postkassen ca. 3. februar (litt avhengig av postgangen). Hvis du vil abonnere, kan du sende en e-post til abonnement@askmedia.no.  Bladet koster 59.- i løssalg. Medlemskap koster 350.- pr år. For dette får du 6 nummer av Astronomi, samt tilgang til møter og turer.

Er du lenestolsastronom, kan du blant annet lese om:

Aliens. Spenstig metode skal avsløre utomjordisk liv. To forskere har foreslått en ganske radikal metode for å søke etter intelligente sivilisasjoner i galaksen vår.

Nordlys. Nye og flotte bilder av Jorden tatt fra verdensrommet, derunder nordlyset sett ovenfra. (Når det gjelder nordlyset på forsiden må dog redaktøren innrømme at han har «jukset» og benyttet et enda flottere bilde som slett ikke er tatt fra rommet, men derimot fra Oslo av Marius Sollerud.)

Les mer »Ny utgave av Astronomi

ESO: Helix-tåken i nytt lys

  • Ukategorisert

Helix-tåken. Foto: ESO

ESO offentliggjorde idag et nytt bilde av Helix-tåken, NGC 7239 i Vannmannen, tatt med deres Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) fra Paranal observatoriet i Chile. Bildet som er tatt i infrarødt lys (IR) viser tråder og filamenter av stjernetåke som ikke er synlig i vanlig lys. Fargebildet er satt sammen av flere eksponeringer tatt gjennom forskjellige filtre.

For mer informasjon, les her…

 

Ny TV-serie på NRK2: Universets Mysterium

  • Ukategorisert

NKR2 startet mandag en ny TV-serie i fire deler, “Universets mysterium”, eller “Wonders of the Universe” som den heter på originalspråket. Serien er ved professor Brian Cox, som tidligere har laget “Solsystemets mysterium”. Den nye serien har ikke fått fullt så bra kritikker, men den er høyst severdig likevel. Episode 2 blir sendt mandag 23/1.

Episode 1 er nå tilgjengelig på NRK nett-TV.

Et kosmisk smykke til Valentinsdagen?

  • Ukategorisert

Den planetariske tåken Halsbåndtåken er en følge av den vanvittige runddansen til to stjerner i bane rundt hverandre. Foto: NASA, ESA og Hubble Heritage Team

Et av de mest særegne objektene som romteleskopet Hubble har rettet sitt skarpe blikk mot det siste året, er den flotte Halsbåndtåken.

Les mer »Et kosmisk smykke til Valentinsdagen?

Stjerne med spiralarmer

  • Ukategorisert

Fotografi av de ytre områdene av stjernen SAO 206462. Foto: NAOJ / Subaru

Ved hjelp av det japanske Subaru-teleskopet har en gruppe astronomer oppdaget en stjerne med spiralarmer.

Når vi tenker på at millioner av stjerner er katalogisert, er det ganske overraskende at man nå har funnet en stjernetype som ikke har vært fotografert tidligere.

Det går to spiralarmer ut fra stjernen SAO 206462. Den er omgitt av en støvskive og spiralarmene strekker seg ut i skiven, som har en utstrekning på omtrent to ganger diameteren til Plutos bane. Stjernen befinner seg 400 lysår fra Jorda i stjernebildet Lupus – Ulven.

Les mer »Stjerne med spiralarmer