Venuspassasjen – kort rapport fra Oslo

  • Ukategorisert

Mens vi venter. Foto: Hans K. Aspenberg

Febrilsk aktivitet! Foto: Hans K. Aspenberg

Foto: Hans K. Aspenberg

Venus passerte mellom oss og Solen tidlig på morgenen 6. juni. Selve passasjen startet kl 00:04 og varte til 06:54 (norsk sommertid) På grunn av midnattssola var hele passasjen synlig fra nord-Norge, men her i Oslo hadde vi kun mulighet for å se passasjen fra soloppgang kl 04:04. Det var i teorien, for der sola skulle stå opp var det skyer. Mange skyer… Etterhvert ble skyene færre og glimtvis fikk vi omlag 30 som hadde samlet oss på Snarøya se det vi alle hadde ventet på. Når sola tittet frem mellom skyene trigget det temmelig hektisk aktivitet rundt teleskop og fotoapparater. Det lød av “jeg ser’n”, “åh” og andre fornøyde utbrudd. Det blir svært lenge til neste gang så det gjelder å få med seg det som er! Deretter pause mens sola på nytt gikk i skjul bak skyene. Det mest irriterende var at når vi stod i skyggen og ventet så vi sola skinne på Nesodden, Skaugumåsen og hele Hurumlandet. Vestover var det totalt skyfritt! Men hellet var med oss og fra omlag 06:45 og frem til 4. kontakt var sola for det meste helt ute av skydekket så vi fikk en flott avslutning. Det blir lenge til neste gang! Kanskje vil våre barnebarns barn tenke tilbake på sine fjerne forfedre når de ser det samme fenomenet i desember 2117 ?

1 kommentar til “Venuspassasjen – kort rapport fra Oslo”

Kommentarer er stengt.