Venuspassasjen 6. juni

 • Ukategorisert

Slik så det ut i 2004. Foto: Hans K. Aspenberg

Venus passerer mellom oss og Solen tidlig på morgenen 6. juni. Selve passasjen starter kl 00:04 og varer til 06:54 (norsk sommertid) På grunn av midnattssola er hele passasjen synlig fra nord-Norge. I sør-Norge vil kun deler av passasjen være synlig fra soloppgang kl 04:04 (Oslo).

En slik Venus-passasje gjorde det mulig for astronomer på 1700-tallet å bestemme dimensjonene i solsystemet vårt, og noen av de mest nøyaktige observasjonene ble faktisk gjort fra Vardø i 1769.  Neste Venus-passasje inntreffer først i 2117, så for oss som lever i dag er dette siste sjanse.

Jan-Erik Ovaldsen har mer informasjon på sine nettsider, Himmelkalenderen. Se også heftet som følger med i Astronomi 3/2012.

NAS vil lage et lokalt arrangement i Oslo og vi oppfordrer lokalforeninger landet rundt til å lage samlinger for å se på dette sjeldne fenomenet i fellesskap. Post gjerne detaljer om lokale arrangementer her. I Oslo planlegger vi å samles ved Halden bryggeSnarøya utenfor Fornebu kl 03:30. Se kart:


Vis Halden Brygge, Snarøya i et større kart

Vi planla tidligere å møte ved den gamle sjøflyhavna på Fornebu, men befaring viser at det er så mye byggevirksomhet der at stedet er uegnet.

Kommenter gjerne i denne artikkelen eller i denne tråden på NAS-forumet. Linker til andre arrangementer vi har blitt opplyste om:

Nyttige linker:

19 kommentarer til “Venuspassasjen 6. juni”

 1. Endelig: NAS sine planer om Venus-passasjen er nesssssten de samme som mine! Hva jeg har tenkt på? Høyden over Rolfstangen badestrand har en meget god utsikt mot nordøst, enda bedre enn sjølve Sjøflyhavna. Der observerte jeg den delvise måneformørkelsen 16 august 2008 og fra sjølve Sjøflyhavna Kro (rett utenfor) denne formørkelsen:
  10 desember 2011, kusina til «Den svarte underbukse-formørkelsen» 9–10 des. 1992, denne fikk navnene «Fredspris-månemøren» og «Sjøflyhavna-månemøren». Bare siste delen såes fra Oslo-området, mer av den såes lenger nord, men mye dårlig vær. Så noenlunde bra vær i Oslo:
  Fra Sjøflyhavna kro på Fornebu var det stort sett klart vær, unntatt der Månen skulle vise seg. Hørt den før? Tiden gikk, surt og kaldt var det også, der sees Jupiter også, men den store skybanken i retning Månen nektet å flytte seg, mens himmelen ellers var mye klar. Men tålmodighet, tålmodighet! Skya trakk seg tilslutt unna, og kl. 1550 begynte Månen å komme fram fra ståstedet mitt, både med øyet og i min trofaste Helios 15×70 på stativ. Først svak og dunkel, kun 2–3° over fri horisont, men etter få minutter var Månen et praktfullt skue med lysere underside, den hadde en fin rødlig farge, forsterket av den lave høyden (tenk å se Månen bli rødlig både under en formørkelse og av at den står nær horisonten!) Nå var jeg avgjort heldig, for mens det klarnet helt opp der Månen var begynte det å skye over ellers. Idet totaliteten slutter og noen minutter deretter er Månen skjønn å se på! Den fine dunkle rødlige fargen og den biten som kom fram var gyllen i fargen. Månen stod like over Grefsenkollen.
  Det skyet stadig mer over og jeg var klar over at jeg brukte opp klarværet mitt i rekordfart. Ca. kl. 1615 var Månen såpass framme fra skyggen at reflekser såes på Lysakerfjorden. Et skue jeg ikke delte med noen andre, ei heller ingen av gjestene i kroa. Den mørke delen av Månen viste stadig en skjønn rødlig farge og brått kom et fly rett over den formørka delen!
  Rett før kl. 1630 var klarværet mitt «brukt opp» og jeg fikk ikke se noe særlig mer, da var kratret Tycho kommet fram fra skyggen. Kanskje andre hadde det sånn også, at enhver hadde «sin» del av denne nokså vanskelige Måneformørkelsen å se på? Jeg var nå heldig tross alt som klarte akkurat å se den totale fasen og første del av avsluttende partielle faser!
  Ellers mye bra bilder og filmer, tok ingen bilder sjøl, mange fikk sett fra Sør-Norge, best var den i Asia og Stillehavet.
  Sjøflyhavna er et koselig sted, restaurert er den også.
  Men jeg anbefaler Rolfstangen istedet, god P-plass, møt opp tidlig nok til å ligne ekvatorialer, Sola ventes å vise seg derfra kl. 0415 tidligst mellom sjølve Tryvasshøgda og Grefsenkollen. Men dette er nær Oslofjorden, det kan komme tåke, da er Tryvasshøgda, helt oppe ved tårnet, et alternativ. Også Solformørkelsen 31 mai 2003 ble observert og fotografert fra nær samme sted (Lagmannsholmen).
  Hvor er Rolfstangen? Kjør forbi de eldre murblokkene, så opp en liten bakke og der er P-plassen, gå et stykke østover så ser dere den fine høyden med fremragende utsikt, denne sees også fra kroa, rett bak de nyere boligblokkene.
  Hilsen Trond Larsen

 2. Hi everyone

  We are a couple of Spanish amateur astronomers (check http://laazotea.org) and we are planning a very short trip to observe the transit. In fact we have already bought the tickets to fly to Rygge the day before and to fly back shortly after the transit.

  We have found this webpage and although we understand a little of it (we know some German and it is a close language [not too much]

  However, due to the limitations of our travel (we don’t have much time) we are planning to do the observations as close as possible to the airport. We are planning to carry a small 8” telescope with filters and a Coronado PST along with some cameras.

  Is anyone going to do some observations near that zone? Where could we find more information?

  Thanks in advance.

  Zerjillo

 3. Hvor får man tak i solformørkelsesbriller i Oslo? Det er jo ikke mye vits i om man ikke har en måte å se det på. Må man dra helt til Fornebu så tidlig, umulig uten bil og i det hele tatt…

  1. Hans K. Aspenberg

   Vi kommer til å dele ut solformørkelsesbriller så langt opplaget rekker. Ja, det er noe vanskelig å komme seg ut til Snarøya på den tiden uten bil, men dette er det beste stedet i Osloområdet når det gjelder horisont, så det var derfor stedet ble valgt.

 4. Foreslår at folk kan samarbeide på transport til Snarøya, så langt det lar seg gjøre. Hvis noen frivillige satte opp en liste over deltagere med biler og bosted, kunne folk uten bil ta kontakt for transportsamarbeid?

  Gleder meg til onsdag morgen!
  Hilsen Jorunn L. Østbø

  1. Hans K. Aspenberg

   vi har ikke noen oversikt om hvem som kommer og kan ikke annet enn å oppfordre til å poste om man kan ta med seg noen her.

    1. Hei, jeg tar med glede imot tilbudet!
     Jeg bor jeg ved Fagerborg kirke på Bislet,
     i Teresesgt. 35b.

     Vennlig hilsen

     Gunilla Aasen

 5. Hei!
  Vil det være mulig å få kjøpt frokost under arrangementet? Ser at Solobservatioriet har et skikkelig opplegg. (Det er meldt bedre vær på Snarøya frem til midnatt.)

  1. Hei igjen Jorunn!

   her har det blitt forandringer og
   jeg får dessverre ikke overværet
   Venus-passasjen på Fornebu allikevel.

   Men takk for tilbudet
   og riktig god fornøyelse!

   mvh
   gunilla

   1. Takk for svar, Gunilla!

    Jeg vurderer om jeg ikke skal dra til Solobservatoriet i stedet, der jeg vet at det finnes kikkerter. (Eller følge med på NRK?)

    Er usikker på hva som vil gi den beste erfaringen? Synspunkter?
    God natt!

  2. Hans K. Aspenberg

   Nei. Vi har ikke noe salg av noe som helst faktisk. Ta med matpakke og varm drikke!

 6. skulle virkelig ønske jeg fant ut dette før, så jeg kunne fått pappa til og ta meg med vanskelig og komme seg fram :S.

 7. Tilbakeping: Himmelkalenderen og Astrobloggen » Bloggarkiv » Venus-passasjen 6. juni 2012

Kommentarer er stengt.