Venus og Jupiter i samstilling på vesthimmelen

  • Ukategorisert

Samstilling på vesthimmelen 14. mars 2012 kl 20:00

Mange har nok langt merke til de to kraftige lyspunktene som står godt samlet på vesthimmelen på tidlig kveldstid. Sett fra Oslo kan de se ut som et par fly på vei inn mot Gardermoen, men siden de står stille er det nok ikke det! Det sterkeste lyspunktet er planeten  Venus. Litt lavere og til venstre for Venus har vi den nesten like lyssterke Jupiter. Venus er nå på vei mot oss og blir stadig mer lyssterk utover våren.  Venus og Jupiter var tilsynelatende nærmest hverandre tirsdag 13. mars, men de vil stå tett sammen også i dagene fremover.

Venus. Foto: Hans K. Aspenberg

Tar du frem teleskopet vil du se at Venus for tiden er en liten halvmåne. Senere utpå vinteren vokser planeten seg større og sigden tynnere og tynnere helt til den passerer mellom oss og Solen tidlig på morgenen 6. juni. Sett fra sør-Norge entrer Venus solskiven før solen står opp, men deler av passasjen vil være synlig fra soloppgang omlag kl 04. Nordpå vil hele Venus-passasjen være synlig på grunn av midnattssolen.

Jupiter og Io. Foto: Ole Jonny Kinn

 

Den andre lyssterke planeten er Jupiter. Du finner den litt høyere på sør-vest-himmelen. For tiden står planeten på sitt høyeste allerede kl. 17:15 og går ned rundt midnatt. Jupiter er alltid et spennende objekt som forandrer seg fra time til time. Selv i et lite teleskop (80mm e.l) ser du lett de to tydeligste sky-båndene og de fire Galileiske månene. Noen ganger går det også an å se at en av månene kaster skygge på planet-overflaten som i bildet til høyre. Denne skyggen er utrolig sort og tydelig. Følg linken for å få eksakt tid når dette skjer.

Litt senere på kvelden vil du oppdage enda et kraftig orange-gult lyspunkthøyt oppe på sørhimmelen. Dette er planeten Mars.

Illustrasjonen bruk i denne artikkelen er laget med Stellarium. Et gratis-program som finnes både for PC, Mac og Linux. Anbefales.