Julekometen kommer?

  • Ukategorisert
comet_catalina-300x211

Komet Catalina(C/2013 US10)

Kometen ble oppdaget for nesten 2 år siden, 31.oktober 2013. Den kommer fra de fjerne deler av solslystemet der millioner av små isklumper danner Oort-skyen. Kometen, som er på sin første tur til de indre deler av solsystemet, vil komme nærmest sola 15.november 2015. Den er da 123 millioner km fra Sola og vil være godt synlig for øyet (omtrent magnitude 2).

Den vil være et fint syn om morgenene fram mot jul og over nyttår.

Kometen beveger seg slik at den blir synlig over horisonten hos oss om morgenene om lag 25.november. Julaften passerer den fra Vekten til Bjørnevokteren. Nyttårsaften passerer den Arcturus den sterkeste stjernen i Bjørnevokteren. Arcturus er også den lyssterkeste stjernen på nordlige himmelhalvkule.

7.januar er den nærmest jorda, 107 millioner kilometer fra oss.

17.januar beveger den seg inn i Storebjørn i nærheten av Karlsvogna og det er antatt at den blir usynlig for øyet, men den kan følges med små teleskop ennå i noen uker etter det.

15767393393_9ff1ebe4d2