Slik ser Pluto ut på Jordas nattehimmel

  • Ukategorisert

Den animerte GIFen under er tatt av Erik Sundheim fra Kanariøyene for noen dager siden. Pluto står så lavt på himmelen i stjernebildet Skytten (Sagittarius) at planeten bare delvis er synlig fra Norge, og så svakt som den lyser på himmelen ville den uansett forsvinne mot den lyse sommernattshimmelen. Klikk på bildet for å se animasjonen.

Pluto_animasjon2015-juni_v3

Selv under optimale forhold vil du uansett ikke kunne se Pluto med noe annet enn et ganske stort amatørteleskop. Himmellegemers lysstyrke måles i magnitude, en omvendt skala der de sterkeste stjernene på nattehimmelen ligger mellom -1,4 og 1, mens de svakeste stjernene du kan se med det blotte øye har magnitude 6,5.

Plutos magnitude er for tiden 14, noe som gjør den åtte hundre ganger mer lyssvak enn de svakeste stjernene du kan se med blotte øyet. Langt over én million av Melkeveiens stjerner lyser sterkere på himmelen, så å finne den bitte lille lysprikken i stjernemylderet er en krevende jobb – det er da også grunnen til at kloden ikke ble oppdaget før i 1930.