Vil Komet PanStarrs lyse opp på aftenhimmelen i mars?

  • Ukategorisert

Hva vet vi om komet PanStarrs?

I juni 2011 ble det oppdaget en komet med PanStarrs, et teleskop med 1,4 Gigapixel kamera på Hawaii som gjennomsøker hele himmelen på jakt etter asteroider eller kometer som kan komme nær eller til og med treffe Jorda.

C2011-L4-PANSTARRS-magnitude-estimates2

Lyskurve for Komet PanStarr fra januar-februar i år.

I mars vil denne kometen bevege seg fra Fiskene til Pegasus og Andromeda. 10.mars vil den være så nær omtrent som Merkur til sola, 45 millioner km eller omtrent 30 % jordas avstand til sola. Støv og gasshalen burde utvikle seg sterkt da slik at den blir synlig for det blotte øye.

Kometer er snøballer fra Solsystemets barndom.

Utenfor Neptuns bane fins millioner av små snøballer i alle størrelser fra noen millimeter til noen titalls kilometer store. De forblir i sine baner som tar hundrevis eller tusenvis av år å gå en gang rundt sola. Men når de noen ganger kommer for nær hverandre eller kanskje en større dvergplanet som Pluto så skyves de ut av banen og innover mot sola. Når snøballene kommer nær sola vil isen i kjernen smelte og fordampe. Stein og støv, som likner på det vi finner i meteoritter, vil da dukke opp på overflaten som blir litt mindre. Nå begynner de å likne på kometer som vi kjenner dem. På overflaten av snøbalen som nå er blitt kometkjernen er dessuten tyngdekraften svær liten slik at bare trykket fra sollyset vil sende materiale bakover i forhold til sola. Slik dannes kometens hale eller koma. Siden banene til kometene ikke er rett mot sola, men avlange og sikter litt til siden for sola vil halen bli krum omtrent som kjølevannet en båt som svinger. Noen ganger vil materialet bli elektrisk ladd av ultrafiolett lys fra sola og vakre mønstre vil danne seg når dette ladde(ioniserte) materialet beveger seg i solas magnetfelt. Fargene i en komethale kan også variere fra komet til komet. Hvis ikke en komet treffer jorda direkte vil ikke halen eller kjernen representere noen fare for oss på jorden selv om vi skulle komme midt i halestøvet! Dertil er materialtettheten altfor liten.

Hva kan skje i mars og april? Foreløpig ser det ut til at den har en jevn økning av lysstyrke og den kan nå lysstyrken til Venus, og bli synlig i solnedgangen eller den vil bli omtrent som Vega på 0.magnituden. Men det avhenger av hvor mye is og støv som fins på kometen og det kan vi ikke vite før den er nærmere sola, selv om den nå øker jevnt og trutt i lysstyrke.

C2011-L4-PANSTARRS-2013-02-08-30sx20

Komet PanStarr 8.februar

og 7.februar så den slik ut og er omtrent 10.mag.

PANSTARRS1stApril9pm

Comet PanStarrs i april?

Når den blir stadig svakere i april vil den se omtrent slik ut.

Du finner bildene og mer stoff på http://rogergroom.com/astro-photography/comet-photography/photographs-of-comet-c2011-l4-pannstarrs/

http://earthsky.org/space/comet-panstarrs-possibly-visible-to-eye-in-march-2013

1 kommentar til “Vil Komet PanStarrs lyse opp på aftenhimmelen i mars?”

  1. Godt og interessant stoff, men det er ein stor språkleg tabbe her: “kjølvannet” og “kjølevannet” er to heilt ulike ting! Her bør det nok stå “kjølvannet etter en båt som”.

Kommentarer er stengt.