Ny bok: Nordlyset – en guide

  • Ukategorisert

Pål Brekke og Fredrik Broms har sammen begått en ny bok om Nordlyset som kommer ut i disse dager. Solforsker Pål Brekke trenger ingen nærmere presentasjon. Fredrik, marinbiolog og opprinnelig svensk, nå bosatt utenfor Tromsø, har de siste årene markert seg som en stadig dyktigere nordlysfotograf. Han kommer også til oss på Jubileumskonferansen for å dele av sin erfaring og fortelle om hvordan man kan få de beste bildene av nordlyset. Fredrik og Pål skriver:

I tusener av år har folk i nord latt seg begeistre av det spektakulære lysshowet på nattehimmelen. Fenomenet har satt mytologiske spor i en rekke kulturer på den nordlige halvkule og blitt tilskrevet alt fra dansende ånder til Guds vrede. Men ingen tenkte på å sette det i forbindelse med solen før for hundre år siden. Da oppdaget den norske forskeren Kristian Birkeland at det skyldtes at solen bombarderer jordkloden med partikler. I dag ligge norske nordlysforskere i verdensfronten – mye takket være arven fra Birkeland og lokalisering langt mot nord.

Det finnes en rekke bøker om Nordlyset, men få tar leseren med på hele historien om dette lysfenomenet, fra myter til Kristian Birkeland – videre til moderne forskning og amatørfotografering.

Denne boken gir  svar på alt du ønsker å vite om Nordlyset: Hvordan dannes det? Når kan man se det? Kan vi varsle det? Hvor bør man reise? Hva slags utstyr trenger man? Og sist men ikke minst: hvordan tar man sine egne bilder av verdens eldste og mest spektakulære lysshow? Boka gir en rekke nyttige fototekniske tips – både når det gjelder utstyr og innstillinger.

Boka gis samtidig ut på engelsk. Mer info fra forlaget her.

Foto: Fredrik Broms