februar 2013

ESO: Kjempeplanet i ferd med å fødes?

  • Ukategorisert
Illustrasjon: ESO

Illustrasjon: ESO

Astronomer har ved hjelp av ESOs Very Large Telescope gjort det som sannsynligvis er den første direkte observasjon av en ikke ferdig utviklet planet, som fortsatt er innhyllet i den tykke gass- og støvskiven den ble dannet fra. Hvis oppdagelsen senere blir bekreftet, vil den øke vår forståelse av hvordan planeter dannes og gjøre det mulig for astronomer å teste gjeldende teorier mot et observerbart objekt. 

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

European Week of Astronomy and Space Sciences

  • Ukategorisert

ewassEuropean Week of Astronomy and Space Sciences, EWASS, arrangeres i år i Turku/Åbo i Finland. Fjorårets arrangement i Roma hadde mer enn 700 deltakere så dette er en av de største astronomirelaterte konferansene vi har i Europa i 2013. Selv om konferansen hovesaklig er rettet mot profesjonelle astronomer, er det sesjoner som også burde interressere oss amatører.

Les mer om arrangementet her http://www.astro.utu.fi/EWASS2013/ og her http://users.edu.turku.fi/mihanski/EWASS/

 

Asteroiden 2012 DA14 har nærmøte fredag 15.feb: nå med efemeride for Oslo

  • Ukategorisert

Den lille asteroiden  2012 DA14 passerer  omlag 27000 km over Jordas overflate. Asteroiden kommer dermed innenfor banen for geosynkrone tv-satellitter.  Jordas diameter er omlag 12000 km så det er ingen treff det er snakk om.  Denne asteroiden passerer Jorda med jevne mellomrom og tilhører derfor en klasse av asteroider som kalles Apollotypen. Klassen har navn etter det mest kjente objekt i klassen.

File:2012da14-news174.jpg
2012 DA14 veier omlag 130000 tonn og er altså omtrent så tung som et tankskip og lang som et 12 etasjers hus. Hvis den hadde truffet jorda hadde farten vært 13 km/s og kinetisk energi som 2.4 Megatonn TNT eller 10 Petajoule som en “liten” termonukleær (fusjons)bombe eller 200 Hiroshimabomber.

Les mer »Asteroiden 2012 DA14 har nærmøte fredag 15.feb: nå med efemeride for Oslo

Vil Komet PanStarrs lyse opp på aftenhimmelen i mars?

  • Ukategorisert

Hva vet vi om komet PanStarrs?

I juni 2011 ble det oppdaget en komet med PanStarrs, et teleskop med 1,4 Gigapixel kamera på Hawaii som gjennomsøker hele himmelen på jakt etter asteroider eller kometer som kan komme nær eller til og med treffe Jorda.

C2011-L4-PANSTARRS-magnitude-estimates2

Lyskurve for Komet PanStarr fra januar-februar i år.

I mars vil denne kometen bevege seg fra Fiskene til Pegasus og Andromeda. 10.mars vil den være så nær omtrent som Merkur til sola, 45 millioner km eller omtrent 30 % jordas avstand til sola. Støv og gasshalen burde utvikle seg sterkt da slik at den blir synlig for det blotte øye.Les mer »Vil Komet PanStarrs lyse opp på aftenhimmelen i mars?