november 2012

Ny bok: Nordlyset – en guide

  • Ukategorisert

Pål Brekke og Fredrik Broms har sammen begått en ny bok om Nordlyset som kommer ut i disse dager. Solforsker Pål Brekke trenger ingen nærmere presentasjon. Fredrik, marinbiolog og opprinnelig svensk, nå bosatt utenfor Tromsø, har de siste årene markert seg som en stadig dyktigere nordlysfotograf. Han kommer også til oss på Jubileumskonferansen for å dele av sin erfaring og fortelle om hvordan man kan få de beste bildene av nordlyset. Fredrik og Pål skriver:

I tusener av år har folk i nord latt seg begeistre av det spektakulære lysshowet på nattehimmelen. Fenomenet har satt mytologiske spor i en rekke kulturer på den nordlige halvkule og blitt tilskrevet alt fra dansende ånder til Guds vrede. Men ingen tenkte på å sette det i forbindelse med solen før for hundre år siden. Da oppdaget den norske forskeren Kristian Birkeland at det skyldtes at solen bombarderer jordkloden med partikler. I dag ligge norske nordlysforskere i verdensfronten – mye takket være arven fra Birkeland og lokalisering langt mot nord.

Det finnes en rekke bøker om Nordlyset, men få tar leseren med på hele historien om dette lysfenomenet, fra myter til Kristian Birkeland – videre til moderne forskning og amatørfotografering.

Les mer »Ny bok: Nordlyset – en guide

ESO: Ingen atmosfære på dvergplaneten Makemake

  • Ukategorisert

Illustrasjon: ESO

Astronomer har brukt tre teleskoper ved ESOs observatorier i Chile til å observere dvergplaneten Makemake mens den passerte foran en fjern stjerne og blokkerte lyset. Ved hjelp av de nye observasjonene har man for første gang kunnet avgjøre om Makemake er omgitt av en atmosfære. Denne kalde kloden ligger i det ytre solsystem og var ventet å ha en atmosfære som Pluto, men det viser seg nå ikke å være tilfelle. For første gang ble også Makemakes tetthet beregnet. Studien publiseres i tidsskriftet Nature 22. november 2012.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

ESO: Utstøtt planet oppdaget?

  • Ukategorisert

Illustrasjon: ESO

Ved hjelp av ESOs Very Large Telescope og Canada-France-Hawaii Telescope har et astronomteam identifisert en klode som mest sannsynlig er en planet som vandrer alene rundt i verdensrommet uten noen moderstjerne. Dette er den mest spennende og aller nærmeste frittflyvende planetkandidaten man så langt vet om. Fordi avstanden er forholdsvis liten – omtrent 100 lysår fra Sola – og kloden ikke har noen lyssterk stjerne like ved, har astronomene kunnet undersøke atmosfæren i detalj. Objektet gir dessuten forskerne en sniktitt på eksoplanetene som framtidige instrumenter tar sikte på å avbilde rundt fjerne stjerner.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).