februar 2012

ESO: VLT gjenoppdager liv på Jorda

  • Ukategorisert

VLT, månen og venus. Foto: ESO

Ved å observere Månen med ESOs Very Large Telescope (VLT) har astronomer funnet bevis for liv i universet – på Jorda. Å finne liv på hjemplaneten vår kan virke som en triviell observasjon, men den originale metoden som en internasjonal forskergruppe står bak, kan føre til framtidige oppdagelser av liv andre steder i universet. Studien presenteres 1. mars i tidsskriftet Nature.

Les mer om den fiffige studien på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

Einbudagene 11-13 mars

  • Ukategorisert

Sigurd Einbu var selvlært som astronom og gjorde gjennom et langt liv en rekke betydningsfulle astronomiske observasjoner, bl.a. oppdaget han flere nye variable stjerner. I forbindelse med 100-årsjubleet for hans oppdagelse av en nova i Tvillingene er det et stort arrangement på Lesjaskog og Dombås 11-13. mars. Følg denne linken for fullt program.

Innkalling til Ordinær generalforsamling 2012

  • Ukategorisert

Norsk Astronomisk Selskap (NAS) innkaller til ordinær generalforsamling torsdag 19. april 2012, klokken 18:00 i Auditoriet, Institutt for Teoretisk Astrofysikk, Sem Sælands vei 13, Oslo (bygning nr. 26 på Blindern, Universitetet i Oslo).

I tillegg til det formelle blir det foredrag med Håkon Dahle om Nordisk Optisk Teleskop.

Følg denne linken for å lese hele innkallingen med saksliste og vedlegg. Innkallingen kommer også som vanlig på trykk i Astronomi (nummer 2/2012).

ESO: APEX studerer mørke skyer i Tyren

  • Ukategorisert
Mørke skyer i Tyren. Foto: ESO

Mørke skyer i Tyren. Foto: ESO

Et nytt bilde fra APEX-teleskopet viser en mer enn ti lysår lang buktende struktur av kosmisk støv. Inni ligger nyfødte stjerner skjult, og tette gasskyer er akkurat i ferd med å trekke seg sammen for å danne enda flere stjerner. Skyen er et av de nærmeste stjernedannelsesområder man kjenner til. De kosmiske støvkornene er så kalde at observasjonene må gjøres på millimeterbølgelengder for å kunne fange opp den svake gløden fra dem.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

Nybegynnertips 10-14 februar: Finn Mars, Saturn, Løven og Jomfruen

  • Ukategorisert

Når dere har funnet Uranus like ved siden av Venus på kveldshimmelen i kveld (9. februar), er det på tide å skifte fokus over til morgenhimmelen. Det går så smått mot vårjevndøgn, og du må derfor stadig litt tidligere opp for å kunne observere på morgenhimmelen. Derfor er kartet denne gang laget for kl. 06:45. Kartet og tipsene gjelder denne gang for perioden 8.-10. på kveldshimmelen:

http://www.taf-astro.no/nyheter/2012/nybegynnertips120208.pdf

og perioden 10.-14. februar på morgenhimmelen:

http://www.taf-astro.no/nyheter/2012/nybegynnertips120210.pdf

Ha en god planet-, stjerne- og stjernebildejakt.

– birger

ESO: Infrarød monstermosaikk av den spektakulære Carinatåken

  • Ukategorisert

Carinatåken. Foto. ESO

ESOs Very Large Telescope (VLT) har levert det mest detaljerte infrarøde bilde som noensinne er tatt av Carinatåken. Mange hittil skjulte strukturer, spredt utover et spektakulært himmellandskap av gass, støv og unge stjerner, er brakt fram i lyset. Bildet er et av VLTs flotteste og mest dramatiske så langt. Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

Nybegynnertips: Unik mulighet til å finne Uranus (++)

  • Ukategorisert

Nybegynnere har nå en unik mulighet til å finne Uranus med prismekikkert eller små teleskop siden meget lyssterke Venus passerer mindre enn en månediameter fra Uranus torsdag 9. februar 2012. Kart for perioden 8-10. februar finnes på

http://www.taf-astro.no/nyheter/2012/nybegynnertips120208.pdf

Og kart for å finne stjernebilder på kveldshimmelen ved hjelp av månen i perioden 7. – 9. februar finnes på

http://www.taf-astro.no/nyheter/2012/nybegynnertips120206.pdf

Enda et blinkskudd: Nordlys og meteor i ett bilde!

  • Ukategorisert

Foto: Kjell H. Sæther

Her om dagen skrev vi om et sjeldent blinkskudd, og nå har det skjedd igjen. Via Facebook-siden vår fikk vi inn enda et bilde, denne gang tatt av Kjell H. Sæther i Karasjok. Se Kjells Facebook-sider for mer, ikke minst en hel haug flotte nordlysbilder!

ESO: NGC 3324 – en lomme av stjernedannelse

  • Ukategorisert

NGC 3324. Foto: ESO.

Stjernefødestuen NGC 3324 har nylig blitt avbildet med ESOs 2.2 meters teleskop ved La Silla-observatoriet i Chile. Den intense ultrafiolette strålingen fra flere av NGC 3324s varme, unge stjerner får gasskyen til å gløde og har dessuten skapt et stort hulrom i de omliggende gass- og støvskyene. Objektet befinner seg i den nordlige utkanten av den berømte Carinatåken, som også er hjemsted for mange andre stjernedannelsesregioner.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).