Jostein Riiser Kristiansen holdt foredrag for NAS om exoplaneter 11. september 2012

  • Ukategorisert

Jostein Riiser Kristiansen holder foredrag for NAS 11. september 2012

Siden de første planeter rundt pulsarer (nøytronstjerner) ble funnet på begynnelsen av nittitallet er nå antallet sikre kandidater snart 900 og ytterligere 2000 er under “etterforskning”. Mange av dem er i antatt beboelige soner rundt sin stjerne og kanskje må de også være i en del av Melkeveien der stråling fra varme stjerner er liten nok (galaktisk beboelig sone). Romsonden Kepler som undersøker hundretusener av stjerner i et område i Melkeveibåndet i stjernebildet Svanen (Cygnus) har bidratt med mange av disse bekreftede og antatte exoplanetfunn. Du kan også selv delta i undersøkelsene til romsonden på www.planethunters.org! 13 tilhørere var møtt fram og blant dem to medarbeidere fra Radio Nova. Reportasjen deres fra foredraget til Jostein kan du høre på Radio Nova direkte eller på podcast torsdag  14. september. Neste skritt i dette spennende arbeidet er å undersøke overflate- og atmosfæreforhold for exoplaneter og der planlegges både nye romteleskop og kjempeteleskopet i Chile som vil ha et speil på 42 meter i diameter eller 1,2 mål i speilareal fordelt på nesten tusen småspeil som skal utjevne atmosfæreforstyrrelser og øke skarpheten i bildene til det maksimale. Kanskje tar dette teleskopet, E-ELT (http://www.youtube.com/watch?v=7Lvn9FP9rwM), det første bildet av en exoplanet med skyer, hav og kontinenter om noen år?