Puh. Da var New Horizons i rute igjen.

  • Ukategorisert

De siste dagene har New Horizons vært i ulage, etter et dataproblem på selveste produsentlandets nasjonaldag 4. juli. Problemet viste seg ved at man mistet radiokontakt med romsonden en kort stund, for deretter å trenge et par dager på å få alle systemer til å kjøre normalt igjen. Nå, om kvelden den 7. juli, virker alle systemer som de skal og alt ligger an til en passering 14. juli nøyaktig som planlagt.

Det er ikke tilfeldig at dataproblemene oppsto så tett innpå passasjen. Som et ledd i de siste forberedelsene var New Horizons datamaskin i ferd med å komprimere gamle data for å rydde plass på harddisken ombord. Dette skjedde samtidig med at nye kommandoer fra Jorda skulle behandles, noe som overbelastet datamaskinen i den grad at den havnet i “safe mode” eller sikkermodus.

Siden årsaken ene og alene var programvarebasert og ikke f.eks. skyldtes stråleskader på systemet fra den kosmisk bakgrunnsstråling, er sjansene gode for at man nå har problemet under kontroll. Ifølge sjefsforsker Alan Stern har man blant annet sørget for at en tilsvarende hendelse ikke skal gjenta seg igjen på den avgjørende datoen.

Vi får nemlig bare en sjanse den 14. – som den flotte videoen under viser, suser New Horizons gjennom Plutos system av måner som en kule gjennom en tynn målskive.