Deberitz: Observatoriet sett fra luften

  • Ukategorisert
Deberitz-observatoriet sett fra en drone i omlag 80 meters høyde

Deberitz-observatoriet sett fra luften. Foto: Erik Sundheim

Helgen 13-15. februar var det igjen tur til Solobservatoriet, både for å jobbe videre på Deberitz og observere litt hvis været tillot det. Det gjorde det definitivt ikke. Tykk tåke hele helgen bortsett fra en liten periode på dagtid lørdag da bildet ovenfor ble tatt. Bildet som viser observatoriebygningene og skogen omkring, er tatt fra en drone i omlag 70 meters høyde. Kuppelbygget befinner seg litt til venstre for midten av bildet rett i forkant av bua som er i ferd med å bli kontrollrom. Det har også vært dugnad 21. og 28. februar.

Egentlig har det ikke skjedd mye med prosjektet siden før jul og sist gang noen var her oppe var i midten av januar. På programmet denne gangen stod montering og testing av nødvendig utstyr for å få nettverk frem til observatoriebygningene. Vi har fått donert og anskaffet brukt det meste av utstyret som i løpet av våren vil knytte hele Solobservatoriet til nettet over en langt raskere og sikrere forbindelse enn den eksisterende. I tillegg blir nettet delt opp i segmenter for Solobservatoriet, oss, og for svenskene som fremdeles bedriver forskning i Soltårnet. Mellom de ulike bygningene skal det brukes trådløst nett-linker fra Ubiquiti. Testing viste at disse vil klare jobben med god margin.

Arbeidet med nettverket fortsatte lørdag 21. februar med strekking av kabler i Soltårnet og lørdag 28. februar med konfigurering av switcher og permanent montering av trådløse linker mellom Soltårnet og hovedbrakka. Været var usedvanlig ufyselig. Frisk bris med kuling i kastene, regn, sludd og snø. Relativt friskt i toppen av soltårnet under slike forhold! Linken til hovedbrakka er nå operativ og viser stabil overføringshastighet selv når det snør vannrett og antennene er dekket med et tykt lag med is og snø.

Lørdag 14. mars skal vi oppover igjen for å sette opp radiolink til “Radiohaugen” hvor selve Deberitz-observatoriet står.