Solflekk synlig for det blotte øye!

  • Ukategorisert

Solflekk synlig for det blotte øye!

(Men bruk bare godkjente solformørkelsebriller)

Denne solflekken kan sees med det blotte øye i dag. Solflekker er områder på soloverflaten som har levere temperatur enn området rundt. Temperaturen på overflaten er ca 5500 grader Celcius, men flekkene er om lag 1500 grader lavere. Gjennom flekkene går magnetiske kraftlinjer som strekker seg oppover i solatmosfæren og varmer den opp istedet. Med en periode på ca 11 år skifter magnetisk nord og sørpol retning slik at den etter ca 22 år er tilbake med samme ordning av de magnetiske poler. Den flekken vi nå ser er den største på 24 år. I de siste årene er magnetfeltet svekket på sola og forskerne har vært litt nervøse for at flekkene skal forsvinne helt, men ennå er det tydelige kan den sparke godt fra seg med en flekk som er større enn planeten Jupiter!

hmi1898  Bruk alltid solformørkelsesbriller mot Sola!