Meteorsvermen Geminidene i 2012

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Kvelden 13. og natt til 14. desember bør du titte opp på himmelen hvis det er klarvær. Da kan du se ekstra mange stjerneskudd i forbindelse med den årvisse og pålitelige meteorsvermen Geminidene. Forholdene ligger godt til rette i år. Under en mørk og klar himmel kan du vente å se rundt 60 eller flere meteorer i timen fra denne flotte førjulssvermen, som har et noe mystisk opphav.

Geminidene er årets sikreste og kanskje mest severdige meteorsverm så fremt vær og månefase spiller på lag. Når det gjelder været, er det bare å krysse fingrene. Månen vil i alle fall ikke forpurre årets sverm slik den gjorde i fjor. Maksimumsaktiviteten varer omtrent en dag, ikke bare en time eller to som hos mange andre svermer. Det er også gode sjanser for å se Geminidemeteorer på nettene før og etter maksimumet. Svermen kan for øvrig observeres fra hele landet.

Les mer her…