august 2012

ESO: Mørke skyer på stjernehimmelen

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Akkurat som René Magritte skrev “Dette er ikke en pipe” (“Ceci n’est pas une pipe”) på sitt berømte maleri, er heller ikke dette en pipe. Det er imidlertid et bilde av en del av en enorm mørk støvsky kalt Pipetåken. Dette nye og svært detaljerte bildet (235 megapiksler) av tåken som også går under navnet Barnard 59, ble tatt med vidvinkelkameraet på 2,2-metersteleskopet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Tilfeldigvis offentliggjøres bildet på 45-årsdagen for kunstnerens død.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

ESO: Bestem hva VLT skal observere & Tvitre deg til VLT!

  • Ukategorisert

VLT, Very Large Telescope. Foto: ESO

ESO feirer 50-årsjubileum i år og utlyser i den forbindelse to store konkurranser med unike premier. Nå kan du for første gang bestemme hva ESOs Very Large Telescope (VLT) skal observere, og du kan til og med vinne en fantastisk tur til den storslåtte Atamacaørkenen i Chile og selv være med på observasjonene!

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

Perseidene 2012 fra Norge

  • Ukategorisert

Kraftig Leonide. Foto: Arne Danielsen

Tekst: Birger Andresen, Trondheim Astronomiske Forening.

2012 antas å bli et godt år for den flotte meteorsvermen Perseidene, i hvert fall for de som bor så langt sør i landet at det blir skikkelig mørkt. Også sør i landet vil sola sjenere mer enn et par timer unna astronomisk midnatt som på grunn av sommer-tiden er litt før kl. halv to. Månen vil sjenere litt i nettene før maksimum den 12. august, men lite i nettene etterpå. De to beste nettene vil være natten 11-12 og natten 12-13. Så finn frem campingsenga!

Les mer »Perseidene 2012 fra Norge