mai 2012

ESO: Langtidseksponering av den merkelige galaksen Centaurus A

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Den underlige galaksen Centaurus A er nylig blitt avbildet med 2,2-meters-teleskopet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Dette er en elliptisk kjempegalakse med et supermassivt sort hull i sitt hjerte. Med en samlet eksponeringstid på over 50 timer er dette sannsynligvis det dypeste bildet som noensinne er tatt av dette rare og spektakulære objektet. Oppløsningen på 8500 x 8400 piksler er det heller ikke noe i veien med.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

ESO: VISTA observerer en gigantisk ball av stjerner

  • Ukategorisert

M55. Foto: ESO

Et nytt bilde av Messier 55 fra det infrarøde kartleggingsteleskopet VISTA viser titusenvis av stjerner klumpet sammen som en sverm av bier. I tillegg til å være samlet innenfor et forholdsvis lite område, er disse stjernene også blant universets eldste. Astronomer studerer gamle kulehoper som Messier 55 for å lære mer om hvordan galakser utvikler seg og stjerner eldes. Stjernetittere kan finne Messier 55 i stjernebildet Skytten. Stjernehopen er veldig lett å få øye på i et lite teleskop, selv om den befinner seg over 17 000 lysår unna oss.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

ESO: En titt på støv nær Orions belte

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Det ville være feil å si at astronomer har støv på hjernen, men det er ingen hemmelighet at de gjør sitt beste for å studere det. Grunnen er at støv i verdensrommet ofte er et tegn på stjernedannelse. Et nytt bilde av området rundt refleksjonståken Messier 78, like nord for Orions belte, viser kosmiske støvskyer som slanger seg gjennom det vakre tåkelandskapet. Observasjonene gjort med APEX-teleskopet avdekker varmegløden fra interstellare støvkorn og forteller astronomene hvor nye stjerner fødes.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).