Bias

Fra astrofoto
Hopp til navigering Hopp til søk

Et bias-bilde er et bilde tatt uten at lys faller på bildebrikken, og bruker den korteste eksponeringstiden du kan få til med kameraet. Sett på objektivdeksel eller støvdeksel på teleskopet. Bias-bilder bør tas opp ved samme temperatur som lights-bildene dine (den faktiske eksponeringen av motivet ditt), og bruke alle de samme gain eller ISO-innstillingene.

Hvis du tar bias-bildene dine på dagtid, vær forsiktig så det ikke er noen lyslekkasjer som når frem til bildebrikken. Filterhjul og fokusere lekker ofte omgivelseslys inn i kameraet ditt, noe som vil ødelegge bias-bildene dine.

Hver bildebrikke, enten det er en CCD eller CMOS, har det som kalles mørkt støy med fast mønster (dark fixed-pattern noise), et mønster som er resultatet av produksjonsprosessen. Hvert bilde du tar registrerer dette svake mønsteret, uansett hvor lang eksponeringen var eller hvor mye signal som faller på bildesensoren. Mønsteret dukker deretter opp i bildene dine når du begynner å strekke områdene i bildet som samlet lite lys.

For å fjerne mørk støy med fast mønster, trekk et bias- fra det lyse bildet. For at dette trinnet skal fungere godt, opprettes en master-bias-ramme ved å stable mange individuelle bias-rammer, noe som fjerner lesestøyen. Du kan subtrahere master bias-rammen fra ethvert bilde du tar med det kameraet, uansett eksponeringslengde, så lenge de andre kamerainnstillingene (temperatur, forsterkning, forskyvning, osv.) er de samme.

Det debatteres i om bias-bilder har noe for seg på CCD-sensorer eller ikke..