Lights

Fra astrofoto
Hopp til navigering Hopp til søk

Ofte kalt "lights", er selve astro-bildene dine tatt med et kamera av en eller annen type.

Hvor mange er nok?

Hvor mange lights-bilder ("sub-exposures"/"subs") er nok? Det er et spørsmål mange kan stille seg, og det kommer helt an på hva slags type motiv du fanger.

Dersom du tar bilder av noe slikt som Nålegalaksen (NGC 4565) som er ca 34,5 millioner lysår unna kan du ta mange bilder før det blir "for mange".

Hvis stjernetåker er mer din greie vil flere bilder, eller "mer integreringstid" som det også kalles, gjerne føre til at man drar frem flere detaljer jo mer data man fanger. Det skal med andre ord mye til for å få "for mye", men jo flere bilder du har, jo lengere tid vil stacking-programvaren bruke for å produsere ett resultat.

Eksempel på integrasjonstid, 2 timer 39 minutter
Eksempel på integrasjonstid, 1 time 21 minutter

Hvor lang eksponeringstid bruker jeg?

Dette kommer an på hvordan oppsettet ditt er.

Dersom du bruker et kamera på stativ, så må man bruke 500-regelen:

Den enkleste reglen for astrofotografering er 500-regelen om du bare har et fast stativ uten stjernefølger. Bruk lukkerhastighet lik 500 delt på brennvidde på fullstørrelse sensor. Så hvis din ekvivalente brennvidde på fullstørrelse sensor er 20 mm, vil 500-regelen foreslå at du bruker en lukkerhastighet på 500/20 = 25 sekunder. Hvis du bruker et 50 mm objektiv i stedet, blir det 10 sekunders lukkerhastighet (500/50). Fordelen med 500-regelen er at den er lett å huske, og den gir riktig lukkerhastighet for Melkeveien.

Dersom du bruker en stjernesporer (star-tracker) som er korrekt poloppstilt så kan du ta flere minutter lange eksponeringer, avhengig av hvor godt balansert oppsettet ditt er. En guider kan gjøre så du får økt antallet minutter betraktelig.

Om du bruker en equatorial montering vil du ofte kunne yte godene av et go-to system og høyere nøyaktighet uten guiding, avhengig av kvaliteten på monteringens tannhjul eller encodere, men også her kan du få goder av å bruke en guider

Hvor lang eksponeringstid som er "for mye" avhenger av ditt kameras "full well capacity" som i enkle trekk er dets evne til å lagre lys i pikselbrønnene på bildebrikken uten at pikslene blir overeksponerte. Dette avhenger også av hva slags motiv du fotograferer. Dersom du for eksempel tar stillbilder av månen vil du ligge på hundredels eller tusendels av et sekund, men om du tar bilder av en stjernetåke flere tusen lysår unna vil det gjerne bli flere minutter.