Messiermaraton

Fra astrofoto
Hopp til navigering Hopp til søk

Et Messiermaraton/stjernefest er et forsøk, (organisert av amatørastronomer), på å finne så mange Messierobjekter som mulig i løpet av en natt. Messier-katalogen ble satt sammen av den franske astronomen Charles Messier på slutten av 1700-tallet og består av 110 relativt lyse dype himmelobjekter (galakser, tåker og stjernehoper).

Kart med Messierobjekter og stjernebilder, ekliptikken, og melkeveien, med ekvatorialkoordinater (Deklinasjon og Rektascensjon)

Når og hvor et maraton er mulig

Antall Messier-objekter som er synlige i en natt varierer avhengig av noen få faktorer, inkludert observatørens plassering, varigheten av dagslys og natt, og årstiden (posisjonene til Messierobjektene i forhold til solen varierer med sesongen).

her er et fint planleggingsverktøy for din egen Messiermaraton

Plassering

Fordi Messier levde og virket i en nordlig breddegrad i Frankrike, er katalogen begrenset til objekter som kan observeres fra Frankrike gjennom året, det vil si til deklinasjon –35°. Alle messierobjekter kan sees med selv små astronomiske teleskoper eller kikkerter under gode forhold. Ikke alle Messier-objektene synlige fra den sørlige halvkule. Spesielt M81, M82, M52 og M103 gjør Messier-maratonene på den sørlige halvkule vanskelige, fordi de alle ligger ved en deklinasjon på 60° nord eller mer. Selv om et Messier-maraton kan prøves fra alle nordlige breddegrader, er lave nordlige breddegrader best. Spesielt gir en breddegrad på rundt 25° nord den beste muligheten for å fullføre et Messier-maraton til rett tid på året.

Årstid

På lave nordlige breddegrader, spesielt rundt breddegrad 25° nord, er det mulig å observere alle Messier-objekter på en natt i løpet av et vindu på noen uker fra midten av mars til begynnelsen av april. I den perioden er de mørke nettene rundt nymånetidspunktet best for et Messier-maraton.

Organisert maraton

Maraton er vanligvis organisert av en lokal astronomiorganisasjon eller astronomisk selskap som en spesiell type stjernefest. Disse forsøkes vanligvis minst en gang hvert år. Noen klubber utsteder sertifikater/priser enten for deltakelse eller for å oppnå et bestemt antall objekter.

Referanser

Liste over messierobjekter