Poloppstilling

Fra astrofoto
(Omdirigert fra Polaralignment)
Hopp til navigering Hopp til søk

Poloppstilling (polar alignment)

Poloppstilling gjøres for å få nøyaktig sikting av polaraksen til monteringen din mot den nordlige (eller sørlige) himmelpolen. Polaraksen beveger seg ikke når du beveger teleskopet! Enkelt sagt må du sørge for at teleskopmonteringen din roterer i nøyaktig samme vinkel som himmelen svinger. Denne prosessen bør være godt forstått før du dykker inn i astrofotografering.

Dette er for oss på den nordlige halvkule som ser "Nordstjernen", Polaris.

Finne Polaris – Nordstjernen

Begynn med å justere teleskopfestet grovt i retning av den nordlige himmelpolen. Dette kan oppnås ved å fysisk flytte stativet og festet i skumringen, og sikte polaraksen i en generell nordlig retning. Polaris kan ganske enkelt oppdages på himmelen, siden den er mye lysere enn noen omkringliggende stjerner i nærområdet.

Bruk de to ytre stjernene bakerst i Karlsvogna for å hjelpe deg med å finne Polaris(NCP, nordlige himmelpol)

Finne polaris.jpg

Vatre montering/stativ

Pass på at stativet på teleskopmonteringen er i vater, så plan som mulig. Et ujevnt stativ vil resultere i en unøyaktig plassering av festet ditt i forhold til høydeskalaen. Mange tyske ekvatorialmonteringer har innebygd boblenivå. Bruk helst et vater(eller vaterfunksjon i mobil) på stativet før montering festes og sørg for at det er i vater i hver akseretning.

Det er viktig å merke seg at stativet må peke mot nord før vatring. Ellers må du rotere stativet og vatre på nytt. Jeg foretrekker å gjøre en visuell observasjon om kvelden for å tilpasse meg Polaris. Hvis du stiller opp i løpet av dagen, vil et kompass gjøre susen.

Juster høyden(altitude)

Deretter må du finne bredde- og lengdegradskoordinatene for posisjonen din, bruk mobilen, GPS eller et kart. Breddegraden(latitude, hvor langt nord du er) er viktigst.

Breddegraden skal vi bruke for å justere posisjonen til teleskopfestet slik at det er på linje med den nordlige himmelpolen. Teleskopmonteringen skal ha en breddegradsskala plassert på den ene siden, med en indikator på hvilken breddegrad monteringen for øyeblikket peker mot. Du må justere monteringen til din nåværende breddegrad ved hjelp av høydejusteringsboltene.

Breddegraden min er tilfeldigvis 59,9° N, så høydejusteringsskalaen er satt til 59,9.

Høydejusteringsboltene kan være litt vanskelige å få taket på. For å skru en bolt, må den andre løsnes.

Hvis teleskopet ditt allerede er festet til monteringen, kan det være vanskelig å skru disse boltene. Den totale vekten av teleskopet vil avgjøre hvor vanskelig det vil være å skru boltene.

På dette tidspunktet skal teleskopmonteringen være omtrent på linje med høyden til nordstjernen. Du kan kanskje huke deg ned og se Polaris gjennom polskopet.

Det er nå et spørsmål om å flytte monteringen til venstre eller høyre til Polaris kommer til syne.

Jeg kan ikke se noe!

Avhengig av teleskopmontering kan sikten gjennom polskopet bli hindret når teleskopet er i hvileposisjon. På Sky-Watcher HEQ5 må deklinasjonen roteres 90° for fri sikt gjennom det polare siktet.

Plasser Polaris ved hjelp av PolarFinder

En mobilapp som PolarFinder vil fortelle deg det nøyaktige stedet du skal plassere nordstjernen for en nesten perfekt polar justering.

Appen bruker mobilenhetens GPS for automatisk å beregne posisjonen til Polaris for breddegrad og lengdegrad. Den vil vise den riktige posisjonen til Polaris i forhold til den nordlige himmelpolen.

Du vil da ganske enkelt etterligne denne plasseringen ved å justere i teleskopmontering.

Android-brukere kan laste ned PolarFinder, og iPhone-brukere har Polar Scope Align Pro.


Juster asimut(azimuth)

Et tysk ekvatorialmontering vil ha asimutjusteringsbolter for å flytte montering fra venstre til høyre. Disse fungerer på samme måte som høydejusteringsboltene gjorde.

Løsne den ene, stram den andre. Vri knottene noen ganger mens du ser gjennom det polare siktet. Polaris burde ha flyttet seg til enten venstre eller høyre. Fortsett denne balansegangen til nordstjernen vises i det omtrentlige horisontale planet som ble vist i PolarFinder.

Azimuth-Altitude schematic no.jpg

Etterbehandling

Gå nå tilbake til høydejusteringsboltene for å heve eller senke montering ytterligere. På dette tidspunktet bør Polaris være svært nær den nøyaktige posisjonen for en nesten perfekt polarjustering for natten.

Husk å stramme justeringsboltene og knottene når du er fornøyd med nøyaktigheten til plasseringen. Dette vil sikre at ingenting beveger seg eller skifter under observasjonene eller astrofotograferingen.

Hvis du opplever sporingsproblemer eller alvorlig stjernesporing i bildene dine, kan det være nyttig å sjekke Poloppstilling på nytt senere. Sørg for å se den nåværende posisjonen til Polaris i mobilappen din, og foreta eventuelle nødvendige justeringer av festet ditt.


Finjustering

Vil du ha enda mer nøyaktighet Poloppstilling av teleskopet ditt? Prøv Polar Alignment-funksjonen i SharpCap pro for å øke nøyaktigheten. SharpCap kan hjelpe deg med å justere RA-aksen til teleskopfestet med NCP ved å sammenligne bilder.


Polarskop

En justering egnet for visuell observasjon og kort eksponeringsavbildning (opptil noen få minutter) kan oppnås med et polarskop.

Dette er et teleskop med lav forstørrelse montert koaksialt med festet (og justert for å maksimere nøyaktigheten til denne justeringen). Et spesielt trådkors brukes til å justere monteringen med Polaris.

Mens primitive polarskoper opprinnelig trengte den forsiktige justeringen av festet for å matche tiden på året og dagen, kan denne prosessen forenkles ved å bruke dataapper som beregner riktig posisjon til trådkorset.

Et trådkors fra den nordlige halvkule i ny stil bruker en "klokkeskive"-stil med 72 inndelinger (som representerer 20 minutters intervaller) og sirkler for å kompensere for polarisdriften over rundt tretti år. Bruk av dette trådkorset kan tillate justering innen et bueminutt eller to.

Poloppstillingskamera

Nærmest er det svarte QHY Polemaster poloppstillingskameraet

QHY Polemaster er et genialt digitalt kamera med optikk som gjør det enkelt å poloppstille en montering på både nordlige og sørlige deler av jorda. Det har synsvidde (Field of View) på 11 * 8 grader på himmelen så det blir lett å finne Polaris Sensitivitet på stjerner ned til 9ende magnitude. Røff justering kan gjøres innen 5 bueminutter, finjustering på 30 buesekunder. Det styres fra PC med Windows, MAC, Linux eller Android mobil/nettbrett og har adapter til de fleste monteringer.

Mer om polar alignment