oktober 2012

På tide at Norge blir med? “All sky camera” nettverk for å finne den neste meteoritten?

  • Ukategorisert

Ildkule(foto Arne Danielsen)

Det er veldig viktig å finne meteoritter så snart som mulig etter at de faller ned. For å ha en sjanse for å finne annet enn de meteorittene som faller ned nesten i hodet vårt så må fallet kartlegges med så mange peilinger som mulig. Den beste måten å gjøre dette på er å fotografere sporene som de lager på himmelen fra kameraer som har kjent posisjon. Ved å legge sammen minst to slike peilinger kan nedfallsområdet finnes ved å forlenge banen ned til bakken.  Men selv slike nøyaktige baner må et forholdsvis stort område avsøkes siden nesten alle meteoritter går i mange deler. I noen tilfeller kan det dreie seg om hundrer og tusener av biter.

Hold deg oppdatert på Norsk meteornettverk!

Les mer »På tide at Norge blir med? “All sky camera” nettverk for å finne den neste meteoritten?

ESO: Planet funnet i stjernesystemet nærmest Jorda

  • Ukategorisert

Illustrasjon: ESO

Europeiske astronomer har oppdaget en planet rundt en stjerne i Alfa Centauri-systemet, som ligger nærmere Jorda enn noen andre stjerner. Kloden har omtrent samme masse som Jorda, og er dermed også den letteste eksoplaneten som noensinne er oppdaget omkring en sollignende stjerne. Planeten ble funnet med HARPS-instrumentet på 3,6-metersteleskopet ved ESOs La Silla-observatorium i Chile. Resultatene publiseres på tidsskriftet Natures nettsider 17. oktober 2012.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).
Les mer »ESO: Planet funnet i stjernesystemet nærmest Jorda

ESO: ALMA oppdaget overraskende spiral rundt døende stjerne

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Astronomer har ved hjelp av Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA) oppdaget en spiralstruktur i materialet rundt den gamle, røde kjempestjernen R Sculptoris. Dette er første gang en slik struktur, sammen med et ytre kuleformet skall, er funnet omkring en rød kjempestjerne. Den merkelige spiralen, som nå er kartlagt i 3D, er trolig skapt av en skjult stjernekompanjong som kretser rundt den røde kjempen. Arbeidet er et av de første vitenskapelige ALMA-resultatene som publiseres, og artikkelen kan leses i tidsskriftet Nature.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

ESO feirer 50-årsjubileum fredag 5. oktober og inviterer alle til å bli med!

  • Ukategorisert

Illustrasjon: ESO

European Southern Observatory (ESO), verdens fremste mellomstatlige astronomi-organisasjon, har 50-årsjubileum i 2012. På selve jubileums-dagen, fredag 5. oktober, er det planlagt en rekke spennende aktiviteter, ikke minst en 6-timers webcast fra kl 11 til 17 norsk tid. Der kan man følge himmel-observasjoner med Very Large Telescope i Chile på direkten, kommunisere med astronomene via Facebook, Twitter eller epost, se spennende astronomiforedrag og mye mer.

Dette er en unik mulighet til å ta del i astronomenes hverdag, se hvordan observasjonene utføres og til og med stille spørsmål til forskerne.

Linker:

Se også her for ESOs flotte og informative videoer om astronomi, forskning og den nyeste observasjonsteknikk (alt til fri bruk mot kreditering).