september 2012

Med teleskop på Elvelangs 20.september 2012

  • Ukategorisert

Foto: Tor E. Aslesen

Mellom kl 20 og 23 var styre-medlemmene Tor E. Aslesen og Håkon Dahle og viste stjernehimmelen til forbipasserende på Elvelangs. Vi satte opp Håkons erverdige og klassiske Celestron 8 og viste fram en rekke objekter. Blant annet Andromedatåken og de to vakre blå og røde dobbeltstjernene Almak og Albireo i henholdsvis Andromeda og Svanen. Selv Melkeveibåndet var svakt synlig der vi sto like ved flamme-slukershowet på Myraløkka. Dobbelthopen i Perseus passet også akkurat inn i okularet på 8 tommeren. Da folkemengende tynnet seg ut og høstnatten ble kjøligere avsluttet vi denne omgangen av “fortausastronomi”.

Åpent møte på Observatoriet ved Solli plass 9. oktober

  • Ukategorisert

Foto: Tor E. Aslesen

NAS arrangerer åpent møte med omvising ved prosjektleder Jan Ommundsen på Observatoriet, Obervatorie terrasse 1, 9. oktober 2012 kl 19:00.

Omvisningen varer omlag 1 time og etterpå har vi hyggelig samvær i Stallen ved siden av Observatoriet.

ESO: En kosmisk måke i sterke farger

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Et nytt høyoppløst bilde fra ESOs La Silla-observatorium viser deler av en stjerne-fødestue med kallenavnet Måketåken. Denne gasskyen heter offisielt Sharpless 2-292 og utgjør måkens hode. Den gløder med en kraftig rødfarge på grunn av den intense strålingen fra en svært varm og ung stjerne i dens indre.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

ESO: Blyanttåken og en himmelsk sopelime

  • Ukategorisert

Foto: ESO

Blyanttåken står i sentrum på et nytt bilde fra ESOs La Silla-observatorium i Chile. Denne merkverdige skyen av glødende gass er del av en gigantisk ring med vrakrester etter en supernovaeksplosjon som fant sted for omkring 11 000 år siden. Bildet er på hele 70 megapiksler og viser stjernetåken i all sin prakt.

Les mer på de norske sidene til European Southern Observatory (ESO).

Jostein Riiser Kristiansen holdt foredrag for NAS om exoplaneter 11. september 2012

  • Ukategorisert

Jostein Riiser Kristiansen holder foredrag for NAS 11. september 2012

Siden de første planeter rundt pulsarer (nøytronstjerner) ble funnet på begynnelsen av nittitallet er nå antallet sikre kandidater snart 900 og ytterligere 2000 er under “etterforskning”. Mange av dem er i antatt beboelige soner rundt sin stjerne og kanskje må de også være i en del av Melkeveien der stråling fra varme stjerner er liten nok (galaktisk beboelig sone). Romsonden Kepler som undersøker hundretusener av stjerner i et område i Melkeveibåndet i stjernebildet Svanen (Cygnus) har bidratt med mange av disse bekreftede og antatte exoplanetfunn. Du kan også selv delta i undersøkelsene til romsonden på www.planethunters.org! 13 tilhørere var møtt fram og blant dem to medarbeidere fra Radio Nova. Reportasjen deres fra foredraget til Jostein kan du høre på Radio Nova direkte eller på podcast torsdag  14. september. Neste skritt i dette spennende arbeidet er å undersøke overflate- og atmosfæreforhold for exoplaneter og der planlegges både nye romteleskop og kjempeteleskopet i Chile som vil ha et speil på 42 meter i diameter eller 1,2 mål i speilareal fordelt på nesten tusen småspeil som skal utjevne atmosfæreforstyrrelser og øke skarpheten i bildene til det maksimale. Kanskje tar dette teleskopet, E-ELT (http://www.youtube.com/watch?v=7Lvn9FP9rwM), det første bildet av en exoplanet med skyer, hav og kontinenter om noen år?

Meteorittnedslag på Jupiter. Hvor kraftige er de?

  • Ukategorisert

Foto: Anthony Wesley

Ting skjer på Jupiter! De fleste husker kometen Shoemaker-Levy 9 som dundret inn i Jupiter i juli 1994. I juli 2009 observerte Anthony Wesley noen sorte flekker på Jupiter. Disse var også antakelig resultat av et nedslag. Tilsvarende sorte flekker ble også observert i juni 2010.

Men flere ting skjer! Mandag 10. september kl 11:35 så amatørastronomen Dan Peterson Racine, Wisconsin i USA en eksplosjon på Jupiter i sitt 14 tommers teleskop som varte ca 2 sekunder. Fenomenet ble også observert og fotografert av Georg Hall, Houston, Texas. Link til video her. Årsaken til eksplosjonen var antakelig en meteoritt på størrelsen av noen 10-talls meter. Grunnen til at eksplosjonen er så kraftig er at farten er mellom 50 og 60 km/s og at den dermed har stor bevegelsesenergi. Sammenliknet med «dinosaurdøderen» for 63 millioner år siden er den derimot svært beskjeden i både masse og energi.

Les mer »Meteorittnedslag på Jupiter. Hvor kraftige er de?

ESO: En hop med en hemmelighet

  • Ukategorisert

Messier 4. Foto: ESO

Et nytt bilde fra ESOs La Silla-observatoriet i Chile viser den spektakulære kulehopen Messier 4. Den inneholder titusenvis av eldgamle stjerner og er en av de nærmeste og mest studerte kulehoper. Nyere forskning har avdekket at en av dens stjerner har merkelige og uventede egenskaper – og tilsynelatende også kjenner hemmeligheten bak evig ungdom. Les mer på de norske sidene til ESO.

M4 er i Skorpionen som er på den sydlige himmelhalvkulen og er derfor ikke observerbar fra Norge.

Åpent møte 11/9: Jakten på fjerne kloder og deres innbyggere

  • Ukategorisert

Illustrasjon: NASA

Tirsdag 11. september har vi åpent møte i audiotoriet på ITA kl 19. Fordrag ved Jostein Riiser Kristiansen:

De siste årene har vi sett en eksplosjon i antall oppdagede planeter utenfor vårt eget solsystem. Lista over slike eksoplaneter inkluderer planeter som er store og små, varme og kalde. Hvordan kan vi oppdage disse små, mørke planetene som er så langt unna? Hvordan ser de ser ut? Og ikke minst, kan noen av disse nyoppdagede planetene huse liv? 

Jostein er fra Gjøvik,  er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har doktorgrad i kosmologi fra Universitetet i Oslo og er en forfatterne som bidrar til den populærvitenskapelige bloggen kollokvium.no

Møtet er åpent for alle. Velkommen!
Institutt for Teoretisk Astrofysikk, Sam Sælands vei 13, Blindern.