Venus-passasje 8. juni 2004

VENUSOKKULTASJON 21. MAI 2004: HVA VIL VI SE?

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Rett forut for den historiske Venus-passasjen skjer også et annet bemerkelsesverdig fenomen med Venus. Den 21. mai passerer Månen foran Venus. Denne såkalte okkultasjonen skjer på dagtid, men er synlig fordi både Månen og Venus er veldig lyssterke. Fenomenet vil bli vist live på www.astronomi.no. Dette er siste store begivenhet før verdensbegivenheten 8. juni: Venus-passasjen. Benytt sjansen til å skaffe deg solformørkelsesbriller til Venus-passasjen.

Man kan følge fenomenet spesielt fint i en liten kikkert, men vær veldig oppmerksom på at Solen står bare 26 grader unna. Kikkerten må ikke under noen omstendighet rettes mot Solen mens noen ser i den! Det vil forårsake permanente synsskader. Er man imidlertid forsiktig, bør okkultasjonen kunne oppleves. Den sees på ulike måter og til litt ulike tider fra forskjellige steder i vårt langstrakte land.

Fredag 21. mai kan du se noe ganske merkelig når planeten Venus forsvinner bak Månen. I en liten kikkert vil dette være et underlig skue.
Illustrasjon: astronomi.no

SLIK SER DU OKKULTASJONEN

Det er bare når Venus nærmer seg måneranden at vi ser noe spesielt. Tidene finner du under. Det er flottest å se fenomenet med en liten kikkert, gjerne en turkikkert (slik med åpninger for begge øynene). For å unngå å få Solen inn i synsfeltet ved et uhell, bør du gjøre følgende:

  • Still deg i skyggen bak et hushjørne slik at Solen såvidt er skjult, mens himmelen som er til venstre for Solen er synlig.
  • Den tynne månesigden kan nå være synlig med øynene, men vil ihvertfall være synlig med kikkert. Pass på at du hele tiden befinner deg i skyggen. På grunn av jordrotasjonen beveger Solen seg mot høyre på himmelen og vil derfor komme lenger og lenger bak hushjørnet.
  • Følg med fra noen minutter før forsvinningen skal finne sted fra din posisjon i landet (se tabell) og til Venus er borte.
  • Venus er selv en tynn sigd nå, og bruker over et minutt på å bli borte bak Månen.
  • Når tiden for tilsynekomst nærmer seg, bør du igjen kikke mot Månen, men nå på motsatt side, der illustrasjonene viser at Venus vil komme til syne. Det vil trolig være et merkelig syn å se den bittelille Venussigden skli ut bak den tynne månesigden! Det er mulig at de aller minste kikkertene ikke vil vise Venus som en sigd.

Himmelen rett før Venus-okkultasjonen begynner 21. mai. Med øynene, eller i verste fall en liten kikkert, kan vi se en tynn månesigd og Venus som en lysende prikk. Men vi må passe oss så det intense sollyset ikke kommer inn i kikkertens synsfelt!
Illustrasjon: astronomi.no

TIDER FOR VENUS-OKKULTASJONEN I NORGE

(tidene er gitt i norsk sommertid)

Sted Venus inn bak mørk måneside Venus frem fra lys måneside
Oslo 13.38,4 14.32,2
Stavanger 13.32,4 14.25,9
Bergen 13.36,5 14.23,7
Trondheim 13.50,0 14.25,1
Brønnøysund 13.59,2 14.21,4
Saltfjellet ved Polarsirkelen 14.06,8 14.20,1
Saltfjellet ved veikryss E6-Rv 77 Junkerdalen 14.10,3 14.17,0
Bodø Månen nær Venus, minste avstand ca. 0,2 grader

På Saltfjellet ved veikryss E6-Rv 77 Junkerdalen er okkultasjonen trolig partiell (bare deler av Venus forsvinner bak Månen).

Lysstyrken til Venus vil være -4,4 - d.v.s. nær det maksimale Venus kan ha. Høyden til Venus/Månen på himmelen varierer fra 56 grader i Oslo til 50 grader i Bodø. Kilde: Norsk Astronomisk Selskap.

 
Utsikt fra Bodø

Sett fra Bodø vil Venus passere like over Månen og det blir ingen okkultasjon. Også dette synet vil være ganske merkelig, med en tynn Venus-sigd oppå en like tynn månesigd! Himmelen er her gjort mørk, men vil i virkeligheten være lys siden dette skjer midt på dagen. Illustrasjon: www.astronomi.no.

Venus kommer atter til syne

Venus kommer til syne igjen mot slutten av okkultasjonen og titter ut fra den belyste siden av Månen. Sett fra Oslo. Himmelen vil i virkeligheten være lys. Illustrasjon: www.astronomi.no.

Venus forsvinner

Venus i ferd med å forsvinne bak måneranden sett fra Oslo. I virkeligheten vil himmelen være lys siden dette skjer midt på dagen, men med en liten kikkert vil vi få et flott utsyn til denne merkelige forsvinningen. Illustrasjon: www.astronomi.no.

Quicktime-film (0,6 MB):

Venus forsvinner bak måneranden sett fra Oslo. I virkeligheten vil himmelen være lys siden dette skjer midt på dagen, men med en liten kikkert vil vi få et flott utsyn til denne merkelige forsvinningen. Animasjon: www.astronomi.no

Quicktime-animasjon (230 kB):

Venus passerer bak Månen og komme frem igjen en knapp time senere. Utsikten er fra Oslo. Animasjon: Astrofysisk institutt, UiO

SE VENUS FORSVINNE BAK MÅNEN!
Fredag 21. mai kan du observere venusokkultasjonen fra Blindern! Les mer

MER INFORMASJON

KONTAKTINFORMASJON - PRESSEKONTAKT