Venus-passasje 8. juni 2004

SYNLIGHET, TIDER OG HVORDAN OBSERVERE

Venus-passasjen er fint synlig i hele landet, inkludert Svalbard, fra ca. 07.19 - 13.22 (nøyaktige tider under). Siden Venus er mye større og nærmere oss enn Merkur, er Venus synlig som en bitteliten, sort prikk mot den intenst lysende solskiven selv med solformørkelsesbriller. NB! Se aldri på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse og aldri i kikkert (uten at helt spesielle filtre benyttes). Dette once-in-a-lifetime-fenomenet kan for eksempel oppleves med solformørkelsesbriller og projeksjonsmetoden med kikkert.

SLIK OBSERVERER DU VENUS-PASSASJEN
Se aldri på Solen uten å beskytte øynene. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge Venus-passasjen mens den skrider frem. Les mer.

TIDER FOR VENUS-PASSASJEN
Tabell med tider for Venus-passasjen observert fra en rekke steder i Norge. Les mer.

HVOR I VERDEN ER PASSASJEN SYNLIG?
Passasjen er ikke synlig fra hele Jorden, men Norge ligger svært gunstig til denne gangen. Og hvor ellers i verden kan man se passasjen? Les mer.

LIVE WEBCAST AV VENUS-PASSASJEN
På nettstedene www.astronomi.no og www.astronomy.no vil Venus-passasjen bli vist live med bilder hentet fra 4-6 steder i Norge. Les mer.

VÆR, KLIMA OG TOPOGRAFI
Hvis det blir overskyet under Venus-passasjen, får vi ikke sett den direkte og mister mye av den flotte opplevelsen, det er derfor interessant å se hvordan været pleier å være. Les mer.

FOTOGRAFERING AV VENUSPASSASJEN
Fotografering av Venus-passasjen er ikke spesielt vanskelig forutsatt at du har et egnet kamera og planlegger fotograferingen godt. Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med solformørkelsen 31. mai 2003, men gjelder også for Venus-passasjen. Les mer.

OM Å SE VENUS MED BARE ØYET
En artikkel som tar for seg at selv om Venus kun er en liten prikk, bør den være synlig for øyet, vel og merke beskyttet med solfilter. Sammenlignet med synlige solflekker bør den være lett å se. Les mer.

TEKNISKE DETALJER
Fred Espenak har skrevet en ganske teknisk artikkel om Venus-passasjen, med forklaring på fenomenet, hvor det kan observeres og til hvilke tider. Les den norske versjonen.

NESTE VENUS-PASSASJE
Den forrige Venus-passasjen skjedde i 1882, men siden de forekommer i grupper av 2, blir det bare 8 år til den neste. Den finner sted natten mellom 5. og 6. juni 2012. Les mer.

HVA BETYR KONTAKTPUNKTENE?
I forbindelse med den store Venuspassasjen snakker vi om "kontaktpunkter", eller på engelsk "first contact", "second contact", osv. Hva betyr dette?

LA VENUS SAMLE OSS
Folk som opplevde den totale solformørkelsen i 1954 husker ennå godt hvor de var den dagen og hva de gjorde. Selv om Venus-passasjen er langt mindre spektakulær for øynene, er den unik og historisk og et mye mer eksepsjonelt fenomen enn selv formørkelsen i 1954, og derfor er dette noe alle bør få anledning til å oppleve. Les mer.
Venus på vei mot historisk stevnemøte
Se nøye etter mot nordvest om kveldene nå. En stund etter solnedgang kan man se en lysende prikk lavt på himmelen der Solen gikk ned. Dette er planeten Venus som siden før jul har vært et meget iøynefallende kveldsobjekt. Den beveger seg nå raskt nærmere Solen og vil den 8. juni passere rett over solskiven. Ingen nålevende mennesker har sett noe slikt! Les mer.
Venuspassasjen - Venus er her!
Venus ble i dag synlig fra SOHO-satellitten og kan nå følges på sin ferd mot Solen og den mye omtalte passasjen foran Solen. Planeten er nå så nær Solen at den er vanskelig å se fra Jorden. Men de med internet kan følge planeten. Les mer.


Opprettet 27.11.03, oppdatert 05.04.04 av Knut Jørgen Røed Ødegaard
Adresse: webmaster@astro.uio.no