Venus-passasje 8. juni 2004


SLIK MÅLER DU JORDENS OMKRETS

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

I samarbeid med en annen skole langt unna skal dere måle Jordens størrelse. Metoden er den samme som ble brukt for nesten 2500 år siden i Egypt (se artikkel.) Slik foretar du målingen.

Målingen kan også gjøres enten ute, eller inne dersom Solen skinner inn i klasserommet:

Måling av Solens høyde.
Illustrasjon: astronomi.no

  1. Finn et flatt og fint sted og pass på at dere virkelig ser Solen derifra. Bruk vateret til å finne et område som er helt i vater (helt flatt).
  2. Sett den ene enden av røret ned på bakken og løft den andre enden opp mot Solen. Forsøk å stille inn røret slik at Solen skinner lengst mulig inn i røret. Unngå å se mot Solen!! Se på skyggen som røret kaster på bakken og prøv å gjøre den så liten som mulig. Når den er helt borte, går sollyset gjennom røret.
  3. Når sollyset skinner gjennom røret og på bakken, holder dere røret helt i ro. Bruk vinkelmålet til å måle hvor stor vinkel røret har i forhold til bakken. Akkurat når Solen står i sør (tidspunktet for dette har dere eller læreren funnet ut på forhånd), avleser dere vinkelen og noterer den. Vær nøyaktige!!

Dere har nå målt solhøyden og er ferdige med utedelen! Nå må dere finne en annen skole å samarbeide med. Deretter kan dere foreta selve utregningen.


KONTAKTINFORMASJON - PRESSEKONTAKT


Opprettet 24.08.03, oppdatert 01.06.04 av Trond Erik Hillestad
Adresse: webmaster@astro.uio.no