Venus-passasje 8. juni 2004

PRESSEMELDINGER

Vakker og historisk Venus-passasje
09.06.2004:
I drøyt 6 timer kunne man tirsdag 8. juni fra store deler av kloden oppleve et unikt himmelfenomen - planeten Venus skled over solskiven.
Les mer.
 
Stedet der verdensrommet ble målt
06.06.2004:
Vardø i Finnmark er stedet der avstandene i verdensrommet første gang ble målt nøyaktig. Det skjedde i 1769 - året da ekspedisjoner ble sendt til alle deler av kloden for å studere det sjeldneste av alle himmelfenomener. Målet var å løse det edleste og viktigste av alle himmelproblemet. Tirsdag 8. juni feires oppdagelsen fra Vardøhus festning med salutt og observasjoner i historisk ramme.
Les mer.
 
Slik får du med deg den historiske Venus-passasjen
05.06.2004:
Ingen nålevende mennesker har sett en Venus-passasje, men nå har vi sjansen. Men hvordan gjør vi det?
Les mer.
 
Verdensbegivenhet i Frognerparken
01.06.2004:
Den 8. juni opplever vi det viktigste himmelfenomen i moderne tid når planeten Venus sklir over solskiven. Over 30 organisasjoner har gått sammen om tidenes mest storslåtte markering av et fenomen som er så sjeldent at ingen nålevende mennesker har sett det. Her blir det aliens, rakettoppskytninger, konsert, nasjonale prisutdelinger, verdenslansering og tallrike utrolige opplevelser. På storskjerm følger du Venus-passasjen og får kommentarer etterhvert som fenomenet utvikler seg. Les mer.
 
Venuspassasjen - Venus er her!
04.06.2004:
Venus ble i dag synlig fra SOHO-satellitten og kan nå følges på sin ferd mot Solen og den mye omtalte passasjen foran Solen. Planeten er nå så nær Solen at den er vanskelig å se fra Jorden. Men de med internet kan følge planeten. Les mer.
 
 
Maur, søvn, plommer og hår helt i toppen
04.06.2004:
Pressemelding fra nysgjerrigper.no i forbindelse med prisen Årets Nysgjerrigper 2004: premier og finalister. Les mer.
 
Ett år siden den store solformørkelsen - dager til historisk begivenhet
31.05.2004:
I dag er det nøyaktig ett år siden Norge opplevde den største solformørkelsen siden 1954. Hundretusener av mennesker fikk se at Solen "smilte" grytidlig på morgenen mens Månen dekket over 90 prosent av solskiven. I Frognerparken opplevde over 20 000 mennesker den store begivenheten. Men i dag er det bare 8 dager til en enda større himmelbegivenhet: Venus-passasjen. Dette blir den viktigste og største himmelbegivenhet i moderne tid. På ny inviteres det til folkefest i Frognerparken. Les mer.
 
Venus på vei mot historisk stevnemøte
Se nøye etter mot nordvest om kveldene nå. En stund etter solnedgang kan man se en lysende prikk lavt på himmelen der Solen gikk ned. Dette er planeten Venus som siden før jul har vært et meget iøynefallende kveldsobjekt. Den beveger seg nå raskt nærmere Solen og vil den 8. juni passere rett over solskiven. Ingen nålevende mennesker har sett noe slikt! Les mer.
 
Venus-passasjen 8. juni
Vi kaller inn til informasjonsmøte onsdag 26. mai! I denne presentasjonen vil vi få høre og se hvorfor dette fenomenet er så spesielt, hvordan Australia og New Zealand ble oppdaget på grunn av en Venus-passasje, hvorfor fenomenet er spesielt viktig for Norge og hvordan verdensrommets dimensjoner ble målt med Venus-passasjen i 1769. Les mer.
 
Forskerspirer vurdert over hele landet
Fire regionale juryer har jobbet intenst med å velge ut de tyve finalistene i Årets Nysgjerrigper 2004. I dag faller dommen. Hvem blir Årets Nysgjerrigper 2004 og hvem stikker av med de gjeve 2. og 3. plassene? Vinnerbidraget vil forbli en godt bevart hemmelighet til klokken 13.30, tirsdag 8. juni. Les mer.
 
INTERNASJONALT MØTE I TSJEKKIA
Helgen 7.-9. mai møtte 40 amatørastronomer fra 23 nasjoner styringsgruppen i ESO i Brandys slott utenfor Praha i Tsjekkia for å drøfte den kommende megabegivenheten. Norsk representanter var Knut Jørgen Røed Ødegaard og Carsten A. Arnholm fra Norsk Astronomisk Selskap. Les mer.
 
ÅRETS NYSGJERRIGPER
Pressemelding fra Nysgjerrigper om gangen i konkurransen og premieringen. Les mer.
 
PRESSEKONFERANSE OM HIMMELFEST (29.04.04)
Norsk Astronomisk Selskap, Astrofysisk institutt ved UiO og Forskningsrådets Nysgjerrigper kaller inn til pressekonferanse ifm. de forestående himmelfenomen. Les mer.
 
EN MÅNED TIL HIMMELFESTEN BEGYNNER! (04.04.04)
Den 4. mai innledes en unik serie med fantastiske himmelfenomener. På en drøy måned får vi en langvarig total måneformørkelse, en Venus-okkultasjon, en Venus-passasje - et fenomen som er så sjeldent at ingen nålevende mennesker på Jorden har sett det - og svaret på hvor mye vann som er på Mars. Les mer.
 
LA VENUS SAMLE OSS
Folk som opplevde den totale solformørkelsen i 1954 husker ennå godt hvor de var den dagen og hva de gjorde. Selv om Venus-passasjen er langt mindre spektakulær for øynene, er den unik og historisk og et mye mer eksepsjonelt fenomen enn selv formørkelsen i 1954, og derfor er dette noe alle bør få anledning til å oppleve. Les mer.
 
ÅRETS NYSGJERRIGPER UNDER VENUS-PASSASJEN I FROGNERPARKEN
Enten du er interessert i astronomi eller lurer på hvem som kåres til Årets Nysgjerrigper 2004 - eller begge deler, sett av tirsdag 8. juni 2004! Mens Venus sakte glir over Solen, offentliggjøres Norges mest nysgjerrige forskere i barneskolen. Les mer. Se også Nysgjerrigpers pressemelding.
 
200 DAGER TIL HISTORISK HIMMELBEGIVENHET (20.11.03)
Fredag 21. november kl. 07.19 er det akkurat 200 dager til vår tids største himmelbegivenhet begynner. I løpet av drøyt 6 timer passerer planeten Venus foran solskiven. Ingen nålevende mennesker noe sted på kloden har sett noe slikt tidligere! Les mer.
 
HISTORISK HIMMELBEGIVENHET
Den 8. juni 2004 får vi oppleve det største, sjeldneste og viktigste himmelfenomen i vår tid. I løpet av drøyt 6 timer passerer planeten Venus foran solskiven. Ingen nålevende mennesker noe sted på kloden har sett noe slikt tidligere! Faktisk blir dette første gang i historien at folk flest vil kunne se Venus foran solskiven. Les mer.
 
PRESSELINKER


KONTAKTINFORMASJON


Opprettet 19.12.03 av Knut Jørgen Røed Ødegaard, oppdatert 08.06.04 av Ronny Mandal
Adresse: webmaster@astro.uio.no