Vakker og historisk Venus-passasje

Ved prosjektleder Knut Jørgen Røed Ødegaard, Venus-passasjen 2004

I drøyt 6 timer kunne man tirsdag 8. juni fra store deler av kloden oppleve et unikt himmelfenomen - planeten Venus skled over solskiven.

H-alpha
Venus-passasjen 8. juni 2004 klokken 07:37 fra Hvaler. Bildet er tatt gjennom et teleskop med et H-alfa-filter som viser detaljer på Solen. Venus sees som en mørk flekk nede til venstre. Den har såvidt kommet inn på solskiven.
Foto: Arne Danielsen og Geir Hagabråten

Været var brukbart i store deler av Sør-Norge, men dårligere lenger nord. Rundt kl. 07.17-07.19 var spennningen til å ta og føle på da det virkelig historiske øyeblikket nærmet seg. Venus-passasjen startet tidligst lengst nord, men der var Solen skjult i skyene på det tidspunktet.

Kl. 07.19.21 startet Venus-passasjen i Oslo og et knapt minutt etterpå kom det første bildet som viste et lite hakk i siden av solskiven. Snart etter kom det neste bildet som viste et helt tydelig hakk. På dette tidspunktet så vi et syn som astronomer og andre har snakket om i fire generasjoner uten å kunne se. Synet av Venus på solranden er så unikt at det ikke fantes bilder av fenomenet!

I minuttene som fulgte skled Venus lenger og lenger innover solskiven. Etterhvert kunne vi se den berømte svart-dråpe-effekten da den kullsorte Venus-skiven så ut til å henge fast i solranden. Denne effekten ble oppdaget for over to hundre år siden og beviste for første gang at Venus har en atmosfære.

Kl. 07.39.03 var hele Venus inne på solskiven.

Tidlig på morgenen var det overskyet flere steder i Norge. Da de mørke skyene drev bort, kunne man endelig med sine egne øyne se den kullsorte Venus-skiven mot Solen. Bildet er fra hovedarrangementet i Oslo.
Foto: Trond Erik Hillestad

I Frognerparken i Oslo var alt tilrettelagt for at publikum skulle få mest mulig ut av denne historiske begivenheten. Bilder fra Norge og andre steder ble vist på storskjerm, og tilskuerne fikk kommentarer og forklaringer fra scenen.
Foto: Trond Erik Hillestad

Verdens største himmelfest

I Frognerparken i Oslo hadde Astrofysisk institutt ved Universitet i Oslo, Norsk Astronomisk Selskap og forskningsrådets Nysgjerrigper alliert seg med over 30 ulike organisasjoner for å lage tidenes himmelfest.

Bilder fra mange steder i Norge og utlandet ble vist på en 40 m2 storskjerm mens de ble kommentert fra scenen som var satt opp der.

Tidlig på morgenen var været i Oslo ugunstig med mye skyer og det var først et stykke inn i passasjen folk selv kunne se fenomenet med egne øyne ved hjelp av solformørkelsesbriller.

Det var et merkelig skue å se den lille flekken som skled langsomt over solskiven!

Ved starten av passasjen var det et par tusen mennesker til stede. Senere strømmet store folkemengder til og i en lengre periode midt på dagen anslår vi at det var ca. 10 000 mennesker tilstede samtidig. Totalt antall besøkende har trolig vært mellom 20 og 30 000.

Utpå formiddagen strømmet folk til Frognerparken i Oslo for å se Venus-passasjen og ta del i de mange aktivitetene som arrangørene hadde forberedt.
Foto: Trond Erik Hillestad

Rekordstor webcast

Astrofysisk institutt hadde i samarbeid med Venus2004-prosjektet brukt mange måneder på å forberede en webcast av Venus-passasjen. En lang rekke grupper rundt omkring i landet sendte bilder tatt med spesialutstyr og kikkerter. På storskjermen i Frognerparken kunne vi mot slutten av passasjen raskt veksle mellom bilder fra Longyearbyen, Bodø, Trondheim (3 ulike kameraer), Bergen, Horten, Oslo, Swedish Solar Telescope på La Palma og en gruppe som hadde reist med småfly for å finne perfekt vær.

Venus på vei inn over solskiva
Venus glir inn foran solskiva. Bildene er tatt i Trondheim i tidsrommet mellom 1. (07:19:06) og 2. kontakt (07:38:49).
Foto: Brynjar Berg
Venus på vei ut fra solskiva
Venus på vei ut av solskiva. Bildene er tatt i Trondheim
Foto: Brynjar Berg

Vekslingen viste en fascinerende geometrisk effekt: Sett fra nordlige områder var Venus merkbart lenger ut på solskiven enn sett fra sørlige områder! Det var denne effekten som på 1700-tallet ble benyttet for å måle avstanden til Solen!

www.astronomi.no og www.astronomy.no var det mange millioner requests. I tillegg ble bildene våre vist omtrent alene på ESOs (European Southern Observatory) hovedside i lengre perioder. De hadde tilsammen 54 millioner treff. Bildene ble vist på nettsider og TV over store deler av verden.

SOHO-temaet hos NASA hadde eget speil for de norske bildene. Alle amerikanske skoler og lærere var informert per mail om webcasten og trafikken var derfor ekstremt stor.

Vi har fått over 100 takkemail fra hele verden: New Zealand, India, Columbia, mange stater i USA, Canada, England, Frankrike osv.

Hovedside om Venus-passasjen
Resultater og tilbakeblikk
Praktfull Venus-passasje

Kontaktinformasjon


webmaster@astro.uio.no
Opprettet 9. juni 2004 av Filip Hansen, oppdatert 10. juni 2004 av Jan-Erik Ovaldsen