Venus-passasje 8. juni 2004

OBSERVASJONER AV VENUS-PASSASJEN 8. JUNI 2004

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Se aldri på Solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge Venus-passasjen mens den skrider frem. Husk også aldri å se på Solen gjennom kikkert. Trygge måter å observere Solen:

  • Solformørkelsesbriller. Dette er spesielle briller som gjør at du kan se rett på Solen, men helst bare i korte stunder av gangen. For de fleste vil disse være den enkleste måten å følge passasjen. De gir en god naturopplevelse. Du kan bestille Solformørkelsesbriller!
  • Verken helt mørke (sotede) briller eller vanlige solbriller holder.
  • Projisering av Solen på en skjerm med kikkert. Se ikke direkte på Solen i kikkert, heller ikke i søkekikkert! Rett inn kikkerten mot Solen (uten å se gjennom kikkerten eller søkekikkerten) og hold et hvitt ark bak den. Juster avstanden slik at solskiven blir passe stor. Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjul på kikkerten. Slik projisering kan kun gjøres med linsekikkerter (ikke prismekikkerter som du kan se i med begge øynene), andre kikkerter kan smelte inni.
  • De som fortsatt har solformørkelsesbriller fra tidligere formørkelser kan bruke disse dersom de ikke er skadet (har riper e.l.).
  • Mørke sveisebriller og eksponert film anbefales ikke! Disse kan virke veldig mørke, men slipper ofte gjennom så mye usynlig infrarød eller UV-stråling at øynene kan skades. Ikke se for lenge på Solen av gangen. Dersom sveisebriller likevel benyttes, bør de ha mørkhet minst 14.
  • Lag et hull i et tykt ark og hold et annet ark et stykke (kanskje en meter) unna slik at sollyset fra hullet faller på det andre arket. Se aldri direkte på Solen - du skal kikke bort fra Solen og på arket. På arket vil du få et bilde av Solen og kan også se Venus som en mørk flekk.
  • NB! Man må aldri kombinere solformørkelsesbriller og kikkert av noe slag. Holder man solformørkelsesbrillene bak kikkerten, vil sollyset brenne hull i de på et øyeblikk. Det kan teoretisk gå bra å holde brillene foran kikkerten, men den minste glippe/sprekk/uhell/vindkast/klåfingret person gjør at lys kommer igjennom og man kan miste synet. Bruk av solformørkelsesbriller er helt trygt.

Med en refraktor - et linseteleskop - kan man få et flott bilde av Solen med dens flekker og 8. juni 2004 også Venus-passasjen. Kikkerten rettes mot Solen og bak kikkerten holdes et hvitt ark. Det er veldig viktig aldri å se på Solen gjennom kikkerten, heller ikke gjennom søkekikkerten. Fordelen med denne metoden er bl.a. at mange kan se samtidig. Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjonen viser metoden brukt på en solformørkelse.
Illustrasjon: Astronomi.no


KONTAKTINFORMASJON - PRESSEKONTAKT


Opprettet 11.07.03, oppdatert 11.07.03 av Knut Jørgen Røed Ødegaard
Adresse: webmaster@astro.uio.no