VENUS-PASSASJE 8. JUNI 2004 : HVOR I VERDEN SYNES PASSASJEN?

Av Kjetil Kjernsmo og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus-passasjer er ikke synlige fra hele Jorden. På denne siden vil du kunne se hvor i verden passasjen den 8. juni 2004 vil være synlig.

Dessverre er det slik at noen steder vil ha natt når Venus går over solskiven. Noen steder vil Solen stå opp først etter at Venus allerede er i gang med turen, andre steder går Solen ned mens Venus ennå ikke har fullført passasjen. De mest uheldige er de som befinner seg på et sted der det er natt under hele passasjen, for de får ikke se noen ting.

Synbarheten til Venus-passasjen 8. juni 2004

Illustrasjonen viser hvilke områder av kloden som kan se hele, deler eller ingenting av Venus-passasjen 8. juni 2004. Klikk på illustrasjonen for større versjon. Fred Espenak, NASA.

La oss derfor starte med å si at vi her i Norge er blant de aller heldigste, fordi vi får se hele passasjen som skjer 8. juni 2004. Vi er ikke fullt så heldige 6. juni 2012 siden den skjer midt på natten. I Nord-Norge er den passasjen synlig.

La oss konsentrere oss om den nært forestående passasjen. I figuren under ser vi Jorden på to tidspunkter, sett fra Venus. Det første bildet er (tenkt) tatt ved første kontakt, dvs. da passasjen begynner, og det siste bildet ved siste kontakt, da passasjen slutter.

Jorden sett fra Venus kl. 7:17,
8. juni 2004 Jorden sett fra Venus kl. 13:23,
8. juni 2004

Jorden sett fra Venus 8. juni 2004, ved første og siste kontakt. Klikk på bildene for større versjoner. Illustrasjoner: Astrofysisk Institutt.

Bildene viser hvilke deler av kloden vil se passasjen. De steder på kloden som er synlig på begge bildene vil se hele passasjen. De steder som er synlig på det første bildet vil se starten av passasjen, og de steder som er synlig på det siste vil se slutten av passasjen.

På det første bildet finner vi Norge omtrent på toppen av kloden hvis vi ser nøye etter. Fjellene våre synes som hvite prikker på bildet. Til høyre ser vi det hvite, is-dekte polhavet, og i mellom der ligger Svalbard. Midt i bildet ser vi Sørøst-asia. Dette betyr at for oss i Norge er Solen godt over horisonten når passasjen starter, fra Lindesnes i sør til Svalbard i nord.

På det andre bildet ser vi Norge tydeligere over midten i bildet. Dette betyr at passasjen slutter omtrent midt på dagen, noe som jo stemmer bra med det forutsagte tidspunkt 13:17.

Konklusjonen er altså at denne Venus-passasjen ligger veldig bra til for oss, og hvis du skulle lure på hvordan den blir fra andre steder i verden, er det bare å se etter om du finner stedet på bildene.


KONTAKTINFORMASJON - PRESSEKONTAKT