Logo for Venuspassasjen

Den 8. juni 2004 får vi oppleve det største, sjeldneste og viktigste himmelfenomen i vår tid. I løpet av drøyt 6 timer passerer planeten Venus foran solskiven. Ingen nålevende mennesker noe sted på kloden har sett noe slikt tidligere! Faktisk blir dette første gang i historien at folk flest vil kunne se Venus foran solskiven og det ventes at passasjen blir det mest sette himmelfenomen i historien. Fenomenet vil hjelpe forskerne med å finne liv på andre kloder. DIREKTE LINK TIL WEBCAST TIRSDAG 8. JUNI Mer om webcasten

JavaScript nedtellingsur til Venus-passasjen 8. juni 2004

Tid til Venus-passasjen starter i Oslo:

8. juni 2004 passerer Venus over solskiven sett fra Jorden. Med solformørkelsesbriller vil den kunne sees som en liten, sort flekk mot den intenst lysende solskiven. Klikk på illustrasjonen for full størrelse.
Illustrasjon: Astrofysisk institutt

Korte fakta om Venus   -   Korte fakta om Venus-passasjen   -   Skoleaktiviteter

Pressemeldinger   -   Nasjonalt arrangement i Frognerparken   -   Tider


MER INFORMASJON

RESULTATER OG TILBAKEBLIKK
Venus-passasjen har resultert i store mengder billedmateriale fra såvel selvstendige fotografer som webcasten. I tillegg har vi begynt å få inn rapporter fra forskjellige kanter av landet. Alt dette kan du se her!
VAKKER OG HISTORISK VENUS-PASSASJE
I drøyt 6 timer kunne man tirsdag 8. juni fra store deler av kloden oppleve et unikt himmelfenomen - planeten Venus skled over solskiven.
PRAKTFULL VENUS-PASSASJE
Venus-passasjen ble et praktfullt skue på himmelen formiddagen 8. juni. Mange fulgte med 'live' på astronomi.no, mens andre tok turen ned til Frognerparken for å delta i arrangementet der. Vi fikk fikk inn bilder fra steder rundt om i hele Norge, fra Longyearbyen i nord til Horten i sør. Webcast-maskinene holdt unna, og værgudene var med oss, så det ble en riktig vellykket dag.
HISTORISK HIMMELBEGIVENHET
Den 8. juni 2004 får vi oppleve det største, sjeldneste og viktigste himmelfenomen i vår tid. I løpet av drøyt 6 timer passerer planeten Venus foran solskiven. Ingen nålevende mennesker noe sted på kloden har sett noe slikt tidligere! Faktisk blir dette første gang i historien at folk flest vil kunne se Venus foran solskiven. Fenomenet vil hjelpe forskerne med å finne liv på andre kloder. Les mer.
 
SYNLIGHET, TIDER OG HVORDAN OBSERVERE
Les mer om hvordan du kan observere Venuspassasjen og når den er synlig.
 
NASJONALT ARRANGEMENT I FROGNERPARKEN
I anledning den historiske Venus-passasjen inviterer Astrofysisk institutt, Norsk Astronomisk Selskap og Nysgjerrigper til et storslått arrangement i Frognerparken i Oslo. I tillegg til det mest enestående himmelfenomen vi vil få oppleve, byr vi på en nasjonal prisutdeling, aktiviteter og stands. Les mer
 
LOKALE ARRANGEMENTER
Her kan du finne lokale arrangementer som går av stabelen i forbindelse med Venus-passasjen. Les mer
 
BILDER AV VENUS
Vi oppfordrer amatørastronomer om å sende inn bilder av Venus til oss. Her er bidragene vi har fått inn til nå. Les mer
Venus-okkultasjonen 21. mai 2004
Bilder av Venus-okkultasjonen
 
PRESSEMELDINGER
Pressemeldinger om Venus-passasjen og relaterte temaer.
Les mer
 
BESTILL SOLFORMØRKELSESBRILLER!
Nå er det på tide å bestille solformørkelsesbriller for å oppleve den unike Venus-passasjen 8. juni. Du vil da kunne se med øynene noe ingen nålevende mennesker har sett tidligere! Spesialbrillene gjør det mulig å kikke rett på Solen. Det er ikke trygt å se gjennom sotet glass etc. Du kan kjøpe slike spesialbriller her. Med brillene kan du i blant også se gigantiske solflekker og solformørkelser de neste årene.
 
FENOMENER OG FORSKNING
Flere merkelige fenomener kan trolig sees under passasjen. Venuspassasjen 8. juni 2004 vil også bli benyttet til å utføre en god del forskning som kun kan gjøres i dette helt spesielle tilfellet. Passasjen vil blant vise oss hvordan vi skal se etter liv på jordlignende planeter rundt andre stjerner. Les mer.
 
VENUS EXPRESS
I november 2005 skal Europa sende opp en sonde for å utforske vår naboplanet Venus. Sonden er bygget på samme måte som Mars Express som siden 1. juledag 2003 har utforsket Den røde planet. Les mer.
 
MER OM VENUS FRA "DE NI PLANETENE"
Et illustrert leksikon om planetene og de andre objektene i vårt solsystem. Alle fakta om og bilder av planeten Venus. Les mer.
 
SKOLESIDER I FORBINDELSE MED VENUS-PASSASJEN
Hvordan måler vi avstandene i verdensrommet? Venus-passasjen ble i sin tid brukt til å måle dimensjonene. Her finner du ut hvordan! Alle skolene i Norge oppfordres til å forsøke selv. Dette blir den eneste gangen i vår levetid vi selv kan måle avstandene i rommet! Les mer.
 
STORT INTERNASJONALT SAMARBEID
Venus-passasjen 8. juni 2004 er en verdensbegivenhet - faktisk den viktigste himmelbegivenheten i både det 20. og det 21. århundre! I den anledning har en rekke tunge internasjonale organisasjoner gått sammen om et historisk samarbeid. Alle folk i alle involverte nasjoner skal få anledning til å få oppleve det unike fenomenet, lære hva det har betydd og hva det fortsatt kan bety for dagens forskning. Les mer.
 
LITTERATUR, LINKER, ANIMASJONER OG MER INFO
Bøker om Venuspassasjen, linker til værsider, en rekke interessante saker om mulig liv på Venus, andre steder i rommet og de klimatiske utviklingene på Venus, Jorden og Mars. Dessuten masse linker til mer informasjon og ikke minst mange animasjoner. Les mer.
 
SPONSORER

PRESSELINKER

Slik blir du astronom

KONTAKTINFORMASJON

TILBAKE TIL TOPP PÅ www.astronomi.no


Opprettet 01.01.03, oppdatert 21.05.04 av Knut Jørgen Røed Ødegaard
Adresse: webmaster@astro.uio.no