Store astronomiske begivenheter

Her finner du en oversikt over de største begivenhetene på himmelen og i rommet de kommende årene. Du kan finne ut hva du bør se, når og hvordan, samt informasjon om arrangementer og live-overføringer av begivenhetene. Lenger ned på siden finner du også fyldig informasjon om de store begivenhetene som fant sted tilbake til 2003.

Total solformørkelse i Kina 22. juli

Webcasten er et samarbeid mellom Norsk Astronomisk Selskap og Institutt for teoretisk astrofysikk. Denne er nå avsluttet, men en bildeserie fra webcasten kan nå finnes her.

Solformørkelsen 31. mai 2003 var et virkelig flott skue fra store deler av landet. Slik fortonet formørkelsen seg fra Oslo gjennom solformørkelsesbriller ved maksimum. Klikk på bildet for en større versjon.
Illustrasjon: astronomi.no

Artikler om begivenheter

Total solformørkelse i Kina 22. juli: Info og webcast

Formørkelsen som krysser Stillehavet og Kina 22. juli 2009 er den mest langvarige totale solformørkelsen på Jorden i det 21. århundre. På astronomi.no kan du tidlig onsdag morgen få ferske bilder fra begivenheten etter at den har funnet sted. Les mer.
Se bildeserie fra webcasten her
ÅRHUNDRETS SOLFORMØRKELSE 22. JULI 2009
Den 22. juli 2009 inntreffer den mest langvarige totale solformørkelsen på Jorden i det 21. århundre. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard skal lede en ekspedisjon til Kina for å oppleve dette fantastiske naturfenomenet. Les mer.
SOLFORMØRKELSESBRILLER
Ikke se direkte på solen uten riktig beskyttelse! Dette kan skade øynene dine. Norsk astronomisk selskap (NAS) pleier å selge solformørkelsesbriller ved begivenheter som solformørkelser. Disse brillene gjør det trygt å se på solen. For mer informasjon, følg med på NAS-veven.

Begivenheter som kommer


Begivenheter som har vært

SJELDEN MÅNEFORMØRKELSE 16. AUGUST 2008
I august 2008 opplever vi to store formørkelser på bare to uker. Det begynte med en stor solformørkelse 1. august. På Kvitøya var den total - som den første på norsk grunn siden 1954. Natt til 17. august får vi oppleve en uvanlig type måneformørkelse som kan bli både vakker og imponerende. Les mer.
SOLFORMØRKELSE 1. AUGUST 2008
Den 1. august 2008 opplever Norge en stor solformørkelse. For første gang siden 1954 er Solen totalt formørket på norsk område. I Sør-Norge er omtrent 50% av Solen dekket, i Nord-Norge over 80% og på Kvitøya ved Svalbard er formørkelsen total! Følg med her for informasjon om hvordan du kan få oppleve formørkelsen enten det er med spesialbriller, på store arrangementer eller via webcast på disse nettsidene. Les mer.
NORSK ASTRONOMISK SELSKAP FYLLER 70 ÅR
Norges største og eneste nasjonale forening for astronomi-interesserte var 70 år 25. februar 2008. Foreningen ble stiftet av den internasjonalt kjente astrofysikeren Svein Rosseland og har gjennom 70 år spredd interesse for astronomi og presentert fascinerende himmelfenomener for både små og store. Les mer.
TOTAL MÅNEFORMØRKELSE 21. FEBRUAR 2008
Total måneformørkelse som i sin helhet er godt synlig i hele Norge. Formørkelsen vil bli et av de vakreste og mest spektakulære himmelfenomenene i Norge i 2008. Les mer.

Eldre artikler

Mer informasjon: