Prometheus

Saturn XVI

Prometheus er den tredje av Saturns kjente måner:
    omløp:  139,350 km fra Saturn
    diameter: 91 km (145 x 85 x 62)
    masse:  2.7e17 kg
Prometheus var Titanen som stjal ild fra Olympus og gav til menneskene. Dette ble han hardt straffet for av Zevs. Prometheus var sønn av Iapetus, bror til Atlas og Epimetheus. "Prometheus" er det greske ordet for "forutseenhet".

Oppdaget av S. Collins et al. i 1980 ved hjelp av bilder fra Voyager.

pandora og prometheus Prometheus er den innerste gjetermånen i F-ringen.

Prometheus er dekket av åsrygger og daler, og flere kratere på omtrent 20 km i diameter. Den virker likevel mindre kraterbelagt enn sine nabomåner Pandora, Janus og Epimetheus.

Av de lave tetthetene og relativt høye albedo-verdiene virker det sannsynlig at Prometheus, Pandora, Janus og Epimetheus er porøse legemer, stort sett bestående av is. (Det er store usikkerheter i disse opplysningene.)

Krysningen av ring-planet i 1995-96 avslørte at Prometheus lå 20 grader vekk fra det stedet den skulle ha ligget i henhold til Voyager-data fra 1981. Dette kan ikke forklares med feil i observasjonene. Det er mulig at Prometheus' omløp er blitt endret av vekselvirkninger med F-ringen, eller at en liten ledsager-måne deler banen dens.

Mer om Prometheus


Pandora

Pandora Cassini

Saturn XVII

Pandora er den fjerde av Saturns kjente måner:
    omløp:  141,700 km fra Saturn
    diameter: 84 km (114 x 84 x 62)
    masse:  2.2e17 kg

Pandora Voyager 2 I gresk mytologi var Pandora den første kvinnen. Hun ble skjenket til menneskene som straff for Prometheus' ild-tyveri, betrodd med en eske som inneholdt alle plager og sykdommer som menneskeheten kunne rammes av. Denne åpnet hun av nysgjerrighet og utløste dermed alle menneskenes onder. Pandora var Epimetheus' hustru.

Oppdaget av Collins et al. i 1980 ved hjelp av bilder fra Voyager.

Pandora er den ytterste av F-ringens gjetermåner. Bildet til høyre viser Pandora, den svake F-ringen, Prometheus og deler av A-ringen. (Klikk på bildet for å se et mer detaljert bilde fra Cassini.)

Nnedslagskraterne på Pandora virker dekket av støv. Det er en prosess som skjer raskt, ihvertfall i geologisk tidsskala. Forekomsten av åser og daler vitner om at kreftene virker på det myke overflatematerialet.

Mer om Pandora

Åpne spørsmål


Contents ... Saturn ... Atlas ... Prometheus / Pandora ... Epimetheus ... Data Host

Copyright © Bill Arnett; sist oppdatert 22. februar 2006 av Unni Fuskeland