merkur venus jorda mars jupiter saturn saturn saturn uranus neptun pluto
The Nine Planets, the Eight Planets
En multimediareise i solsystemet:
en stjerne, åtte planeter og mye mer

av Bill Arnett    Oversatt av Caroline Carlsten, Astrid Fossum og Unni Fuskeland.


Dette nettstedet er en historisk, mytologisk og vitenskapelig oversikt over planetene, månene og de andre objektene i solsystemet. Hver side har tekst og bilder, noen har lydkutt og animasjoner, og noen har referanser til relevant tilleggsinformasjon. De Ni Planetene er oversatt til norsk fra Bill Arnetts The Nine Planets.

Alle de åtte planetene kan sees ved hjelp et lite teleskop eller en kikkert. Store teleskoper fortsetter å gi oss nyttig informasjon, men muligheten til å komme ut i rommet ved hjelp av interplanetære romferder har revolusjonert romfysikken. Svært lite av disse sidene ville eksistert uten romprogrammet.

Uansett så er det veldig mye du kan se ved hjelp av litt utstyr eller direkte med øynene dine. Generasjoner av mennesker har sett mye vakkert og samtidig undret seg når de har skuet opp på nattehimmelen. Dagens forskning øker denne opplevelsen, og du kan ta del i det ved bare å gå ut om kvelden og se opp! Du kan også ta en interaktiv tur gjennom Solsystemet!


IAU har endret definisjonen av 'en planet' slik at Pluto ekskluderes. Det er nå offisielt åtte planeter i vårt solsystem. Selvfølgelig endrer ikke en slik definisjon på hva som finnes der ute. Til syvende og sist er det ikke viktig hvordan vi klassifiserer de forskjellige objektene i vårt solsystem. Det som er viktig er at vi lærer om deres fysiske egenskaper og deres historie.

Mer om astronomi fra Institutt for Teoretisk Astrofysikk: Nyheter og artikler | astronomi.no.


Innhold

Vi vet mye om solsystemet, men langt fra alt. Noen av klodene rundt oss er ikke engang blitt fotografert på nært hold. De Ni Planetene er en oversikt over det vi kjenner til i dag. Vi utforsker fortsatt.
We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time.
-- T. S. Eliot

... Innledning ... Oversikt ... Solen ... Data Host

Copyright © 1994-2006 William A. Arnett; Sist oppdatert 10. juli 2014 av Maria Hammerstrøm / Sist tilrettelagt 1. april 2011 av Kristin C. Carlsson