Miranda

Uranus V

Miranda er den ellevte av Uranus' kjente måner, og den innerste av de store månene.
    omløp:  129,850 km fra Uranus
    diameter: 472 km
    masse:  6.3e19 kg
Miranda er datter av magikeren Prospero i Shakespeares The Tempest.

Oppdaget av Kuiper i 1948.

Voyager 2 ble tvunget til å fly svært nær Uranus for å få en ekstra "dytt" på vei mot Neptun. På grunn av den store aksehelningen hele Uranus-systemet har i forhold til ekliptikken, var det bare Miranda som ble observert på nært hold. Før Voyager var det lite vi visste om Miranda. Den er hverken særlig stor eller utmerker seg på noe annet vis, så antagelig ville den ikke vært et førstevalg hvis Voyager-teamet hadde kunnet velge. Miranda skulle imidlertid vise seg å være et høyst interessant objekt.

Miranda består av omtrent halvparten vann-is og halvparten stein.

Mirandas overflate er en blanding av kratere, daler, revner og klipper (hvorav en er mer enn 5 km høy; til venstre).

Til å begynne med var Voyager 2-bildene av Miranda et mysterium. Alle hadde forventet at Uranus-månene ville vise svært få tegn på indre aktivitet (jf. Callisto). Forsøk på å forklare det bisarre og hittil ukjente landskapet var en pinlig opplevelse for dem som måtte gjøre det direkte på fjernsyn. Deres vanligvis så imponerende og tekniske talemåter måtte vike plass for mer fantasifulle uttrykk for i det hele tatt å kunne beskrive Mirandas unike landskap.

Noen mente at Miranda gjentatte ganger var blitt smadret og samlet, slik at forskjellige deler av materialet hadde blitt begravet eller kommet til syne. Nå heller man mot teorier som bl.a. går ut på at delvis smeltet is velter opp på overflaten.

Voyager 2 passerte så nær Miranda (som ligger 3 milliarder km fra Solen) hvor lysnivået er så lavt at spesielle hensyn måtte tas for at ikke bildene skulle bli fullstendig tåkete. Dette ble gjort ved å rotere hele romsonden mens lukkeren på kameraet var åpen, for å kompensere for månens bevegelse. De resulterende bildene hadde den beste oppløsningen av alle som ble tatt under hele ferden.

Det er faktisk mulig å se Uranus sine 4 største måner med et amatørteleskop, men Miranda er en utfordring.

Mer om Miranda

Åpne spørsmål


Ekspress til Neptun

Contents ... Uranus ... Puck ... Miranda ... Ariel ... Data Host

Copyright © Bill Arnett; sist oppdatert 6. desember 2006 av Unni Fuskeland