Dione

Saturn IV

Dione "dy OH nee" er den tolvte av Saturns kjente måner:
     omløp:  377,400 km fra Saturn
     diameter: 1120 km
     masse:  1.05e21 kg
I gresk mytologi var Dione Afrodites (Venus') mor, som hun fikk med Zevs.

Oppdaget av Cassini i 1684.

Dione er den tetteste av Saturns måner (bortsett fra Titan, hvis tetthet er forsterket av tyngdekreftene). Den består stort sett av vann-is, men må inneholde en betydelig andel tyngre materialer, som silikater.

Bortsett fra at den er litt mindre, er Dione ganske lik Rhea. De har lik sammensetning, albedo-forskjeller og variert landskap. Begge roterer synkront og begge har ulike ledende og etterfølgende halvkuler.

På den etterfølgende halvkulen er det et nettverk av lyse sprekker mot en mørk bakgrunn, og få synlige kratere (til venstre). Sprekkene overlapper kraterene, som tyder på at de er av nyere dato.

Den ledende halvkulen er kraterbelagt og har en jevn, lys farge (til høyre). Som på Callisto mangler kraterne ringfjell og sentrale topper slik vi ser på Månen og Merkur.

Dette tolkes på følgende vis: Kort tid etter at den ble dannet var Dione svært aktiv. Visse prosesser (is-vulkanisme?) dekket hele overflaten og etterlot seg sprekk-mønsteret. Senere, da den indre aktiviteten gav seg, ble Dione utsatt for en rekke mindre nedslag (hvis kratere var for små til å bli sett på Voyager-bildene). Nedslagene forekom stort sett på den ledende halvkulen, hvor sprekkmønsteret ble visket ut. Sprekkene på baksiden ble mindre berørt.

Og noe som er vanlig innen forskning er at nye data kan vise at den forrige hypotesen var gal. Høyere oppløsning på bilder fra Cassini viser tydlig at sprekkene ikke er is-renner men heller mer kompliserte tektoniske revner som er yngre enn de fleste av kraterne.

Helene går i bane i Dione's ledende Lagrange-punkt. Den bittelille månen Polydeuces (S/2004 S5) som ble oppdaget av Cassini i 2004 går i bane i det etterfølgende Lagrange-punktet.

Mer om Dione


Helene

Saturn XII

Helene er den trettende av Saturns kjente måner:

    omløp:  377,400 km
    diameter: 33 km (36 x 32 x 30)
    masse:  ?

Helene er navnet på en Amasone som kjempet mot Akilles.

Oppdaget av Laques og Lecacheux i 1980 ved hjelp av bakkebaserte observasjoner.

Helene er i Diones ledende Lagrange-punkt og blir derfor noen ganger henvist til som "Dione B".

Mer om Helene


Åpne spørsmål


Contents ... Saturn ... Tethys ... Dione / Helene ... Rhea ... Data Host

Copyright © Bill Arnett; sist oppdatert 7. juli 2005 av Unni Fuskeland